De har letat efter försvunna personer i fyra år

Publicerad

De har hjälpt polisen och anhöriga att leta efter försvunna personer sedan 2012 och i år fyller organisationen Missing People fyra år. I den lokala gruppen i Sörmland har man varit med i drygt 20 skarpa insatser.

Det är inte helt lätt att upptäcka lokalen där Missing People håller hus i Eskilstuna. Men deras styrka ligger heller inte i att synas i överflödiga lokaler. Deras styrka ligger i något helt annat.

– Framförallt har vi människor som är beredda att gå ut i skog och mark i ur och skur. Det är vår största resurs. Sedan har vi hundra, båtar och ibland har vi fått hjälp av drönare och flygplan, säger Magnus Idebro, verksamhetsledare för Missing People i Sörmland.

Stort engagemang

Det är många människor som engagerar sig. I Sörmland jobbar ett femtontal personer inom organisationen och 1.500 är registrerade i det så kallade skallgångsregistret. Alla de får ett sms varje gång det är skallgång och det har blivit en hel del sådana under de senaste fyra åren.

– Vi har 21 fall under de här fyra åren som har blivit skarpa insatser då vi har gjort en eller flera skallgångar. Sedan har vi många fall som vi får in men som avslutas innan vi hinner ut för att leta för människor hittas inna, berättar Magnus Idebro.

Olösta fall

Men det finns flera fall som Magnus Idebro tänker på särskilt mycket. Vissa av dem är nästan fyra år gamla.

– Det är två kvinnor som är spårlöst försvunna hemifrån. En i Katrineholm och en i Skebokvarn.

Kommer dessa fall att få något avslut?

– Jag ger aldrig upp. Aldrig. Det är klart att våra chanser minskar med tiden men vi kämpar och vi kommer att kämpa tills vi når framgång. Eller tills anhöriga säger att vi ska lägga ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.