”Deltidarnas” protest kan ändra räddningstjänstens arbetssätt

Uppdaterad
Publicerad

Det står nu klart att 24 av de 37 deltidsanställda brandmän som sagt upp sig i Trosa och Oxelösund tar tillbaka sina anställningar. Det sker efter att arbetsgivaren haft enskilda möten med alla intresserade deltidsbrandmän som skrivit på sina avtal.

– Vi har haft bra och konstruktiva samtal med medarbetarna. Nu väljer vi att gå vidare och lägga konflikten bakom oss, säger Peter Kangedal, funktionschef för räddningsinsats vid Sörmlandskustens räddningstjänst i ett pressmeddelande.

Flera lämnar yrket

Men flera deltidsbrandmän upplever sig ha blivit illa behandlade av de olika parterna i konflikten. Tidigare i år sa deltidsbrandmännen upp sig i protest mot ett nytt kollektivavtal med flera förändrade villkor.

Knappt en tredjedel av deltidsbrandmännen i Trosa och Oxelösund väljer alltså att inte ta tillbaka sina deltidsuppdrag, även inräknat de tre medarbetare i Trosa som ännu inte haft möjlighet till samtal med arbetsgivaren.

Vill införa förste insatsperson

Avhoppen innebär nya förutsättningar för räddningstjänstens planering av hur beredskapen ska fungera på orterna från och med 1 maj i år. Räddningstjänsten kommer att arbeta för att införa en förste insatsperson som ska arbeta i hela organisationen.

– Det tar antagligen ett par veckor innan vi bedömt vårt nya läge men oavsett detta kommer vi att fortsätta se över organisationen och våra arbetssätt. Det är en boll som satts i rullning och vi kommer inte gå tillbaka till urspungsläget utan vill fortsätta utveckla verksamheten, säger Peter Kangedal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.