Den vane skridskoåkaren Åke Rydberg menar att just havsisen är speciell. Foto: SVT

”Det finns inga säkra isar”

Uppdaterad
Publicerad

Kropparna efter de två skridskoåkare som försvann igår och som hittades i en isvak i Nyköpings skärgård ska genomgå rättsmedicinsk undersökning för att fastställa dödsorsaken.

Männen var i 70-årsåldern och vana skridskoåkare.

– Det här är sånt som man inte vill ska hända, för vi älskar vår sport, man blir ledsen, säger Åke Rydberg, ordförande för Friluftsfrämjandet i Nyköping,

Friluftsfrämjandet i Nyköping och Oxelösund har en gemensam långfärdsskridskoklubb med 300 medlemmar.

”Havsisen är speciell”

– Men isarna kan vara förrädiska, några säkra isar finns inte och havsisen är speciell, säger Åke Rydberg, som är en van skridskoledare.

– En vanlig is på en insjö brister direkt och man hamnar i plurret. Men havsisen blir som en hängmatta och den skjuter man framför sig. Det blir som en våg och när den går sönder har jag hunnit långt ut.

– Normalt  försöker man komma tillbaka till det ställe där det var fast is. Men då är det ett långt avstånd och isen brister hela tiden. Man får jobba hårt och det tar på krafterna, säger Åke Rydberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.