Aysha Alfar, Brandkärrsbo: ”Det är förfärligt att de vandaliserar en skola som alla här har gått på”. Foto: SVT

Stenkastning möttes med vuxnas närvaro

Uppdaterad
Publicerad

Efter några oroliga dygn i stadsdelen Brandkärr i Nyköping mobiliserade föräldrar och polis natten mot söndag.Och utfallet blev lyckosamt.

– En liten grupp ungdomar förstör för många här, säger Mahad Shekh, kontaktperson på Somaliska föreningen i Nyköping.

Det har varit oroligt i stadsdelen i Nyköping den gångna veckan. Oroligheterna eskalerade natten mot lördag då soptunnor stacks i brand, stenar kastats mot polis och cirka 35 fönsterrutor krossades på Brandkärrsskolan.

Bakom härjningarna, som började i mindre skala redan natten mot torsdag, står ett gäng i 15-16-årsåldern som bor i området, misstänker polisen.

Omfattande skadegörelse

Resultaten av skadegörelsen syns fortfarande: fönster på Brandkärrsskolan är förtejpade och en lekstuga har fått väggar och dörr insparkade.

Dessutom ska polisen ha blivit attackerad med stenar när de ryckte ut på larm natten mot lördag.

– Polisen har fått namn på de misstänkta och har lovat att de ska prata med dem och deras föräldrar, säger Mahad Shekh på Somaliska föreningen i Nyköping.

Vuxna lugnade situationen

Vuxnas närvaro tycks dock ha lugnat ner situationen i stadsdelen. Natten mot söndagen nattvandrade ett 20-tal vuxna från Somaliska föreningen.

– Vi anser att det är vår skyldighet som boende i Brandkärr att gå ut, och vi kommer att fortsätta nattvandra tills det lugnat ner sig helt, säger Mahad Shekh.

Möter buset med mer närvaro

Stöket började redan natten mot torsdag, då några försökt tända eld på soffor i området.

– Då tänkte vi att det bara var pojkstreck, men när skadegörelsen eskalerade var det några mammor i området som tog det första initiativet att gå ut, säger Mahad Shekh.

Resultatet blev, för första gången på flera dygn, en lugn natt i stadsdelen.

– Vi går ut även i kväll. Nu önskar vi även att myndigheter och föreningsliv vill ta sitt ansvar, säger han.

Inga misstänkta

Sörmlandspolisen bekräftar att vuxennärvaron gett effekt.

– De har visat stort engagemang och det här får ses som ett positivt inslag, säger Urban Nordqvist, vakthavande befäl på Sörmlandspolisen.

Han bekräftar att polisen misstänker att det är 15-16-åriga pojkar som ligger bakom oroligheterna den senaste tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.