Sveriges ekokommuner samlas i Sörmland

Publicerad

Den 27-28 maj står Nyköping och Trosa som värdar för Sveriges ekokommuners årsmöte. 100 av Sveriges kommuner samlas för att diskutera och studera kemikalier och vatten.

Sveriges ekokommuner är en samarbetsorganisation vars huvudfokus är opinionsbildning, att förmedla goda lokala exempel, stimulera erfarenhetsutbyte nationellt och internationellt.

De 100 medlemskommunerna ska vara förebilder och föregångare för övriga kommuner när det gäller hållbar utveckling på lokal nivå.

– Vi växer i medlemsantal hela tiden och vi har bestämt oss för att inte bli en elitorganisation som har krav på sig att uppnå det allra bästa utan det viktigaste för oss är att man har en politisk förankring och ett politiskt stöd för att  röra sig i rätt riktning, säger Lars Thunberg, ordförande i Sveriges ekokommuner.

Inte många vet om

I Nyköping – som blev medlem 2011 – har inte kommunens ekoinriktning slagit igenom bland allmänheten. Flera som SVT Sörmland talade med hade inte en aning om att Nyköping var en ekokommun – eller vad ekokommun innebär.

I Trosa – som blev medlem redan 1994 – har arbetet med ekologiska frågor gått längre.

– Det tydligaste tecknet på att vi har lyckats är att vi kom på sjätte plats i Miljöaktuellts ranking förra året vad det gäller miljöarbete och miljökommuner, säger Stefan Björnmalm, ordförande i kommunstyrelsens ekoutskott i Trosa kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.