Mary-Jane Nehme, elev på S:t Eskil, tycker att det könsneutrala omklädningsrummet är minst sagt efterlängtat. Foto: SVT/Privat

Elev på S:t Eskil: ”Det här känns fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna ska bygga ett könsneutralt omklädningsrum. Ett beslut som är minst sagt efterlängtat för eleven Mary-Jane Nehme.

Vi berättade i går om att gymnasieskolan i Eskilstuna, efter krav från elevrådet nu ska bygga ett könsneutralt omklädningsrum som skolan hoppas ska stå klart i vår.

Ett beslut som är minst sagt efterlängtat för Mary-Jane Nehme som går andra året på S:t Eskil. Hon identifierar sig som tjej men föddes som kille och har fått byta om i ett eget omklädningsrum.

Läs mer: Könsneutralt omklädningsrum på skola.

”Är fantastiskt”

Detta trots att hon enligt tjejerna i klassen gärna skulle få byta om med dem.

– Det har varit så himla förödmjukande och förminskande så det här känns så fantastiskt. Ett könsneutralt omklädningsrum där ingen egentligen bryr sig om vad du har mellan benen. En accepterad plats för alla, säger hon till SVT Nyheter Sörmland.

Reaktionerna har enligt Mary-Jane nästan enbart varit positiva.

– Det är så många som har kommit fram till mig och det är så himla skönt. Äntligen, jag kämpar inte bara för mina rättigheter utan även för kommande generationer på S:t Eskil där det finns ett omklädningsrum för alla. Jag har knappt hört några negativa reaktioner, men då har det mest varit från den äldre generationen, säger hon.

Hoppas fler tar efter

Efter att S:t Eskil nu tagit det här steget hoppas hon att fler skolor tar efter.

– Jag har inte hört att det här finns på någon annan skola så jag hoppas att till exempel Stockholm tar efter det här. Jag hoppas det sprids och att man slutar se könet som en sexuell grej och att man ser människan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.