I A-hallen ska handbollsmatcher spelas och exempelvis konserter anordnas. Här finns plats för 3.700 sittande åskådare vid sportevenemang. Foto: SVT

Så här ser det ut i Eskilstunas nya arena

Uppdaterad
Publicerad

Den nya evenemangsarenan i Eskilstuna blir inte bara en ny hall för Guif att spela handboll i. Basket, innebandy, parasport och skolidrott har också sin plats. SVT Nyheter Sörmland fick en smygtitt.

I början av juni planeras invigningen för Stiga sports arena Eskilstuna, som den kommer att heta. Planering och bygge har pågått i flera år och notan landar på 361 miljoner kronor.

Camilla Andersson, projektchef.
Sportfredag

– Det ser ut som att vi kommer att hålla budget, säger projektchefen Camilla Andersson under den rundtur som SVT Nyheter Sörmland tas med på.

Sju sorters blommor på taket

Totalt rymmer arenan fyra 20x40-meter stora planer – något som det råder stor brist på i Eskilstuna. I A-hallen blir det plats för 3.700 sittande under handbollsmatcherna och det gör arenan till länets största för inomhusidrott.

Mycket arbete har också lagts på att miljöanpassa hela anläggningen. Bland annat växer sju sorters blommor på det 8.000 kvadratmeter stora sedumtaket, där också solpaneler finns monterade.

Melodifestivalen kan bli aktuell

Arenan ägs och drivs av Eskilstuna kommun. Utöver sport så vill kommunen också marknadsföra den nya arenan för mässor, konsertarrangörer och annat.

– Den största utmaningen blir ju att hitta balansen mellan evenemang och idrott så att det verkligen blir något för alla här, säger Anette Pallhed, kommunikationschef på Kultur- och fritidsförvaltningen i Eskilstuna.

Många tänker sig Melodifestivalen här kanske?

– Ja, vi får väl se framöver, säger Anette Pallhed med ett leende.

Guif-match blir en bonus

I början av april ska hela bygget vara klart för besiktning. Om det går vägen ska Eskilstuna Guif kunna spela sin sista seriematch den 6 april i den nybyggda arenan. Något som dock ska ses som en bonus, i så fall.

– Som det ser ut nu så ligger vi i fas, men man kan ju inte lämna några garantier, säger Camilla Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportfredag

Mer i ämnet