Enkla jobb – att vara eller icke vara

Publicerad

Vi fortsätter att rapportera om arbetssituationen i Sverige. En fråga som ofta nämns i debatten är att enklare jobb måste tas fram. Och här går åsikterna isär.

Siffror från Statistiska Centralbyrån visar att ungefär 370 000 personer jobbade inom industriproduktion år 2001. 2013 var antalet personer 300 000. Det är en minskning med 20 procent.

Bland annat beror minskningen på att de flesta yrken i Sverige har rationaliserats genom åren, där samma person utför fler uppgifter eller där maskiner gör det man gjorde för hand förut. Dessutom har mycket av produktionen flyttats utomlands för det är billigare än att tillverka i Sverige. På så sätt har många så kallade enklare jobb – jobb som inte kräver en utbildning försvunnit.

Sörmland – nyanlända i jobb

– Vi får en obalans mellan tillgången på enklare jobb och behovet av högutbildade och specialister och då motsvarar inte det behovet hos vår befolkning. Det ökar risken att vi får ganska stora grupper av lågutbildade som inte får chansen på arbetsmarknaden, säger Jens Lotterberg, utredare på Arbetsförmedlingen.

Enkla jobb finns men funkar de?

Arbetsförmedlingen menar att ingen egentligen har undersökt hur de enkla jobben kan skapas men att vi redan idag har exempel som fungerar.

– Ruttjänster, Samhall och sociala företag är några exempel. Där skulle man kunna tänka sig en utökning men jag tror också att man måste titta bredare på det och hitta nya områden där detta skulle kunna vara möjligt, säger Jens Lotterberg.

Men fackförbundet LO är kritiska över att enkla jobb kan skapas.

– En del av rutjobben är sådana där det fortfarande krävs utbildning. Man kan ju bli egen företagare men det kanske inte är det första man tänker på när man precis kommit till Sverige. Och inom Samhall finns det redan idag ett problem att sysselsätta de som finns inom företaget. Det finns inte tillräckligt med jobb och att ha en förvaring av personer som sitter och väntar vill ju ingen ha, säger Majlene Ahlgren, LO distriktets ordförande i Mellansverige där bland annat Sörmland ingår.

Anpassa människor iställer för att anpassa jobben

Istället ser LO en möjlighet i att utbilda både nyanlända och andra arbetslösa till de yrken som har arbetsbrist.

– Självklart måste vi skapa jobb men vi måste skapa riktiga jobb som har kollektivavtal, sjysta löner och vi vill inte ha en låglönedumpningsmarknad. Men vi har bristyrken och vi behöver arbetskraftsinvandring och då måste vi se till att folk får en utbildning som krävs för de jobben, säger Majlene Ahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland – nyanlända i jobb

Mer i ämnet