Marie-Louise Valentin.

Marie-Louise, 93, ensam kvar på äldreboendet

Uppdaterad
Publicerad

Hon har levt ensam på ett äldreboende i Mariefred i flera månader. Men nu har den snart 93-åriga Marie-Louise Valentin gett upp hoppet. Efter två års kamp går hon till slut med på en flytt.

– Jag får lov att rätta mig efter det och se vad jag kan göra åt det. Men det går väl inte att göra något i förväg. Eller hur?

Det är den snart 93-åriga Marie-Louise Valentin som ställer den nästan retoriska frågan till sonen John.

– Du har ju lite rättigheter i alla fall, säger John Valentin.

– Har jag det?

Mor och son skrattar och Marie-Louise fortsätter.

– Jag är faktiskt inte säker på vad jag får eller inte får. Det blir så på sådana här ställen.

Ensam sedan maj

Det var under hösten 2013 som Strängnäs kommun bestämde sig för att lägga ner Solvändan i Mariefred, bara ett halvt år efter att Marie-Louise Valentin flyttat in. Bland annat handlade det om att lokalerna behövde renoveras, samtidigt som man skulle spara 15 miljoner kronor.

Den sista boende flyttade ut i maj tidigare i år och sedan dess har Marie-Louise varit ensam i de tomma korridorerna.

– Det här är ju inte bra för henne. På sina sista dar behöver hon trygghet och lugn och känna att hon inte är i vägen. Att hon bara kan vara, säger sonen John Valentin.

Har gett upp hoppet

Efter en två år lång kamp ger Marie-Loiuse och hennes son nu upp. De har slutligen gått med på en flytt.

– Jag får väl flytta då till vad det nu är för ställe och hoppas på att jag kan göra det trevligt, säger Marie-Louise Valentin och lägger ihop händerna till en tyst bön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.