Kommunen åtalsanmäler vattenförbundet.

Eskilstuna kommun åtalsanmäler Hjälmarens vattenförbund

Uppdaterad
Publicerad

I början av mars i år upptäckte SMHI att det tappades för mycket vatten från Hjälmaren, Nu har miljöförvaltningen i Eskilstuna kommun gjort en åtalsanmälan mot Hjälmarens vattenförbund.

– Det är vårt ansvar att vid misstanke om brott ska vi göra en anmälan, säger miljöinspektör Peter Jensen-Urstad till SVT Sörmland.

Tillåtet flöde enligt vattendomen är 3 kubikmeter per sekund men kontrollerna som SMHI gjorde vid Hyndevadsdammen i Skogstorp i mars visade att det släpptes ut mer än dubbelt så mycket vatten.

Läs mer: Båtägare kritiska mot vattenförbund

Polisanmälts av båtägare

– Det är polis och åklagare som ska utreda om det begåtts ett brott eller inte, säger Peter Jensen-Urstad.

Björn Larsson som är ordförande i Hjälmarens vattenförbund tycker att det är beklagligt att ärendet lämnats över till åklagare.

– Det här ger inte mer vatten i sjön, säger han.

Björn Larsson menar att det ökade flödet kan bero på att dammen utsatts för skadegörelse.

”Luckor stått delvis öppna”

– Vid flera tillfällen har vi upptäckt att luckor stått delvis öppna och vi har polisanmält detta. Nu har vi beställt grindar som vi ska sätta upp så att alllmänheten inte kan komma åt dammen.

Båtägare och rederier har tidigare polisanmält Hjälmarens vattenförbund som ansvarar för regleringen av Mälaren och Hjälmaren för brott mot vattendomen. Flera båtar ska ha skadats vid grundstötningar som man menar har orsakats av det låga vattenståndet i Hjälmaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.