Eskilstuna – New York-resan togs aldrig upp i nämnden

Uppdaterad
Publicerad

Politikerresan till New York är tänkt att ge inspiration och kunskap inför ombyggnaden av Fristadstorget. Men resan togs inte upp i stadsbyggnadsnämnden i Eskilstuna, trots att nämnden har det politiska ansvaret för hela ombyggnaden.

I april bär det iväg, en handfull majoritetspolitiker och ungefär lika många tjänstemän åker över Atlanten för att utbildas i hur Fristadstorget i Eskilstuna ska göras om. I New York blir det möten med poliser och lokalpolitiker om samhällsplanering. Prislappen som beräknas sluta på 200 000 kronor har väckt en våg av kritik.

Nu framkommer det att reseplanerna inte togs upp i politikergrupperna i stadsbyggnadsnämnden. Kommunalrådet och miljöpartisten Magnus Johansson fattade själv beslutet om att ta med en kommunal delegation till New York, utan att hans nämnd fick höra talas om det.

– Hade det här tagits upp innan hade det kanske inte blivit någon resa, den hade i alla fall kunnat se annorlunda ut. Jag tycker att det är underligt att frågan inte togs upp, säger vänsterpartisten Maud Ekman, som är ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Hon tycker att det funnits flera alternativ till utlandsresan:

– Jag tror att man lika gärna kunde ha bjudit in till föredrag eller haft mer kontakt med lokala grupper här i Eskilstuna, säger hon.

Cecilia Persson

cecilia.persson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.