Eskilstuna övertygar blivande IS-krigare om att inte åka

Uppdaterad
Publicerad

I kampen mot den våldsbejakande extremismen kan Eskilstunas samordnare nu konstatera att det går att övertala unga människor som tänkt ansluta sig till IS och andra terrororganisationer att inte göra det. Där har man lyckats i flera fall nu.

– Incidenterna är fyra, fem stycken som vi arbetat med och där uppfattar vi att det lett till att man inte åkt iväg, säger Tryggve Lundh, extremismsamordnare vid Eskilstuna kommun.

Kan du beskriva hur ni gjort för att hindra någon att åka?

Våldsbejakande extremism

– Det var till exempel en ung person som var intresserad av att åka, och då övertalade vi personen att inte göra det. Personen fanns redan aktuell inom socialtjänsten, och då har vi ju vissa möjligheter att tala den personen till rätta, framförallt när det handlar om en minderårig. Men det är ju samtal och sånt, vi har ju inga polisiära befogenheter.

Sedan tidigare vet man att runt tre personer från Eskisltuna har åkt iväg och stridit, varav en ska ha kommit tillbaka. Eskilstuna kommun har även uppmärksammat personer som producerat texter som förhärligar IS, islamiska staten, och de fallen har man nu skickat vidare till Säpo.

I morgon anordnar Eskilstuna kommun en stor konferens om våldsbejakande extremism där bland annat Mona Sahlin närvarar, och som SVT Nyheter Sörmland bevakar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsbejakande extremism

Mer i ämnet