Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt stor skillnad” – hör friluftsfamiljen om förändringarna i Vilsta friluftsområde. Foto: SVT

Eskilstuna toppar Sörmlands friluftslista – ökat tryck på skötseln

Publicerad

Trycket på friluftsanläggningar och motionsspår i Eskilstuna är fortsatt högt efter pandemin. Det ställer nya krav på kommunen, som sköter områdena.

– Vi har fått prioritera om och lägger mer resurser på friluftslivet, säger Mattias Albers, områdeschef arenor och friluftsliv.

Familjen Nordstrand sitter och grillar korv i Vilstaområdet. De var friluftsmänniskor redan innan pandemin och märker att Eskilstunabornas intresse håller i sig.

– Det är fler som har friluftslivsaktiviteter och som vill röra sig ute nu än innan pandemin, säger Therese Nordstrand.

Kräver mer renhållning

Det ger ett fortsatt hårt tryck på underhållet.

– Vi måste ställa om våra resurser att möta det, bland annat när det gäller renhållning, skötsel och drift av våra friluftsområden, säger Mattias Albers vid kommunen.

– Vi har varit ganska fokuserade på anläggningar och föreningslivet tidigare.

Kultur- och fritidsnämnden i Eskilstuna har under några år skjutit till pengar vartannat år just för förbättringar på friluftsområdena.

– Vi har bland annat sett över våra motionsspår och satt upp LED-belysning på alla våra 2,5 km-sträckor för att öka tryggheten, säger Mattias Albers.

Jättekliv på rankning

Enligt en enkätundersökning som presenteras av Naturvårdsverket är Eskilstuna nu Sörmlands bästa friluftskommun, strax före Nyköping. Flera kommuner i länet har tagit stora steg i rankningen (se faktaruta nedan). Eskilstuna har tagit sig från plats 130 till plats 16 mellan 2020 och 2023.

– Det känns kul och som en bekräftelse på att vi gör rätt saker, säger Albers.

Enkätundersökningen är tänkt att inspirera och uppmuntra Sveriges kommuners arbete med friluftsliv. Den är frivillig och under förra året deltog 217 kommuner.

– Listan ger en indikation på hur friluftsarbetet går framåt, säger Åsa Blomster, handläggare på Naturvårdsverket.

Friluftspolitiska mål

Enkäten har också koppling till de tio fritidspolitiska mål som riksdagen beslutat om. Där bland annat tillgången till natur är ett av målen.

Så rankas SÖrmlandskommunerna

Sveriges friluftskommun är en utmärkelse som årligen presenteras av Naturvårdsverket och bygger på enkätfrågor som skickas ut till Sveriges kommuner. Det är frivilligt att svara. Bakom priset står även organisationerna Svenskt friluftsliv och Sveriges fritids- och kulturchefsförening. Max poäng är 34.

Riksrankning 2023 och poäng (+ rankning 2020 inom parantes):

16) Eskilstuna 31 poäng (130)

35) Nyköping 29 poäng (35)

48) Katrineholm 27,75 poäng (80)

112) Flen 22 poäng (155)

112) Trosa 22 poäng (98)

149) Vingåker 20 poäng (155)

164) Oxelösund 18,75 (-)

Varken Gnesta eller Strängnäs deltog i 2023 års undersökning.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.