Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande. Foto: SVT

”Det är ett avbräck för hela Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

KD och C hoppar av samtalen om storregioner och regeringen kan därmed inte nå någon överenskommelse. Det är ett avbräck för hela Sverige, menar Monica Johansson (S), ordförande i landstingsstyrelsen i Sörmland.

Monica Johansson har förespråkat att Sörmland ska ingå en storregion med fem andra län. Och hon hade förhoppningar om att den skulle vara plats redan 2019.

Men det ser alltså inte ut att bli verklighet efter att även Kristdemokraterna och Centerpartiet hoppat av samtalen om storregioner. Tidigare har även Moderaterna hoppat av.

Sveriges nya storregioner

Läs mer: M-toppen: ”Det är goda nyheter”.

”Givetvis besviken”

– Det har varit mycket arbete och vi har jobbat hårt för att hitta och titta på olika lösningar. Nu finns det inget stöd för det här i riksdagen eftersom M redan dragit sig ur, och nu KD och C. Då är det som så att vi måste blicka framåt, fortsätta jobba med samverkan. Vi har det redan med våra grannar, säger Monica Johansson till SVT Nyheter Sörmland.

”Avbräck för hela Sverige”

Hon menar att detta är ett hårt slag mot Sverige.

– Vi tyckte nog att storregioner var bra, sedan har mitt parti och jag varit mer positiva. Jag tycker det är jättesynd, det blir ett avbräck för hela Sverige. Där det inte finns tillväxt får de ännu större bekymmer, exempelvis Jämtland. Nu fortsätter asymmetrin: En stark stat, några starka regioner och så vidare andra län och landsting. Det är bekymmersamt då det hade varit välgörande för Sverige, säger Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nya storregioner

Mer i ämnet