Klicka på ”Visa alla” till höger för att se några av bilderna. Foto: Måns Danneman

Ett möte med slumpen – så har du aldrig sett tärningar förut

Uppdaterad
Publicerad

Måns Danneman har älskat tärningar sedan han började spela rollspel på högstadiet i Flen. Nu, 20 år senare, debuterar han som fotograf med en bok som visar det vackra med slumpen, i form av tärningar som brinner, beskjuts med laser, och – attackeras av en bläckfisk.

När den 37-årige psykologen från Flen växte upp var tärningarna ett hjälpmedel för att uppleva äventyr i främmande världar med kompisarna. Men efter hand tog fascinationen för slumpen, och hur den påverkar oss, över mer och mer.

– Jag tror att slumpen har en större påverkan på livet än vi tror, säger Måns Danneman.

Det började med att Måns skulle skriva en artikel om tärningar till en speltidning. Han hade precis köpt ett makroobjektiv för att kunna fotografera insekter, och insåg snart att den funkade bra för att ta fina bilder på tärningarna med. Tidningens redaktörer blev så förtjusta att de föreslog att han skulle göra en hel bok med bilder på bara tärningar.

– Bilderna innehåller massor av referenser som de som gillar spel uppfattar, men även sådana som inte är insatta har sagt att de gillar dem. Och det var alltid målet – att det ska vara bildmässigt intressant även för dem som inte har ett intresse för spel och tärningar.

Fascination för slumpen

Tärningar är ju slumpen inkarnerad i en bit plast, och Måns intresse för tärningar har fått honom att fundera en hel del över slumpens inverkan i våra liv.

– Vi tror att vi styr våra liv som vi vill, men samtidigt händer det en massa saker som vi inte har kontroll över. Jag tror att det det finns en fascination hos oss alla över hur slumpen griper in, och det är nog en anledning till att tärningar har varit så populära – i många tusentals år.

De här tankarna har också haft direkt påverkan på jobbet med bilderna. Måns byggde så att säga in slumpen i fotograferingen.

– Jag har till exempel slängt ner tärningar i vatten, men jag har inte kunnat styra hur de har hamnat. Det här har gett ett moment av oförutsägbarhet som gör att även jag har blivit förvånad och fascinerats av vad som kan uppstå.

Entusiaster skickade tärningar

Måns hade redan tusentals tärningar i sin samling, men sedan projektet blev känt har han också fått mängder av tärningar skickade till sig från entusiaster i flera länder.

Som de metalltärningar i keltisk stil som har skrivits ut med 3D-skrivare (!) till exempel. Sedan har han funderat på i vilka situationer och miljöer just de här tärningarna skulle göra sig bra på bild.

– Det har blivit en hel del experiment. Jag har tagit ofta tagit vad jag har haft hemma, men ofta har jag behövt köpa saker när jag har fått vilda idéer.

Farliga experiment

En vild idé var att sätta eld på metalltärningar. Ute på hans mammas gård i Flen lade Måns helt enkelt tärningarna på en metallplatta, och doserade på bensin med en mugg.

– Men efter ett tag blev jag så inne i det att jag hällde bensin direkt från dunken. Då fick jag en hel del kommentarer om säkerheten från omgivningen, skrattar Måns.

En annan vild idé slutade med ett besök på akuten – och en lång återhämtning. Måns fick för sig att tärningarna som hör samman med bläckfiskmonstret Cthulhu skulle behöva en riktig bläckfisk med på bilden.

– Jag tog in bläckfisken i duschen, och fick gå ner på knä för att få rätt vinklar. Så jag stod där rätt länge, och var så inne i det att jag inte kände att det började göra ont. När jag sedan reste mig upp högg det bara till. De var tvungna att operera bort en broskbit i knät, och det tog ett bra tag efter det innan jag blev bra igen. Men vad gör man inte för en bra bild!

Sörmländska naturen nästa

Boken kommer att publiceras till hösten, men Måns Danneman har fått blodad tand, och redan nu planerar han nästa fotoprojekt tillsammans med en vän som har en gård i Sund, vid Båven.

– En dag i veckan är jag ute i skogen i Flen och hjälper min mamma med skogsarbete. Det är ett bra avbrott mot allt stillasittande arbete, och jag älskar att vara ute i skogen. Därför blir nästa grej en bok med bilder på den sörmländska naturen, berättar Måns.

Måns favoriter

Tärningar

– Åh vad svårt, de har alla sin egen charm! Men om jag ska välja två så tar jag de genomskinliga plasttärningarna, som är intressanta att fotografera när ljuset bryts i dem. Och de 3D-printade metalltärningarna i keltisk stil. De är härliga att slå med.

Spel med tärningar

– Jag väljer två här också. Rollspelet Call of Cthulhu (kosmisk skräck), för det utspelar sig i 1920-talet, och den eran fascinerar mig. Och för att det är härligt att slå med de tärningarna (två tiosidiga). Och brädspelet Eclipse – ett bra rymdspel med många tärningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.