Därför ska EU-migranterna i Eskilstuna avvisas

Uppdaterad
Publicerad

De mellan 10 och 15 EU-migranter som satt upp ett läger vid Skogstorpsvägen ska avhysas, det har Eskilstuna kommun bestämt.

– Det är avvisningar på gång på flera ställen, säger Vedad Begovic, integrationsstrateg på Eskilstuna kommun.

När blir det av?

– Inom kort, de närmaste dagarna.

Anledningen till avhysningen är enligt Vedad Begovic bland annat att lägret utgör en sanitär olägenhet. Avhysningen kommer ske i samarbete med polisen, och både polisen och kommunen tror att det kommer gå lugnt till.

På onsdagen var SVT Nyheter Sörmland på plats vid den aktuella boplatsen och pratade med några av personerna som bor där. De berättade att de tyckte att det började bli kallt och att de inom bara några dagar ska åka hem till Rumänien.

Prioriteras ofta bort

I Eskilstuna finns mellan tre och fyra platser där EU-migranter slagit läger. Boplatserna innebär ett brott mot ordningslagen eftersom de ligger på offentliga platser inom detaljplanelagt område, och inom ett sådant får man inte slå läger utan tillstånd.

– Under det senaste året har vi delat ut mellan fem och sju tillsägelser. Vi har aldrig behövt gå längre än så, säger Staffan Grenehammar på Sörmlandspolisen.

Rent polisiärt är inte bosättningarna ett speciellt allvarligt brott, vilket göra att polisen oftast prioriterar annat framför avvisningarna.

”Flyttar ofta tillbaka”

Vedad Begovic säger att man i och för sig inte inte haft problem vid tidigare avhysningar, men att migranterna ofta flyttat tillbaka igen.

Är det inte meningslöst att avhysa dem om de ändå flyttar tillbaka?

– Vi vet inte om de kommer tillbaka, och vi måste göra vårt jobb. Och det är viktigt att vi gör det innan det blir som i Malmö, en kåkstad, säger Vedad Begovic.

Staffan Grenehammar medger att polisen ofta får avvisa samma personer från olika platser.

– Det är ett problem. De människor som det rör har ett behov av att finnas centralt eftersom de bor och verkar där, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.