Utredarna på riksrevisionen kritiserade regeringen för att inte ha följt upp effekterna av utlokaliseringen av myndigheterna. Foto: TT

Dyrt och ineffektivt flytta ut myndighet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan nedskärningarna inom försvaret 2004 har det endast skett en gång att en ny statlig myndighet utlokaliserats. Riksrevisionen riktade redan 2009 kritik mot att regeringen inte följde upp effekterna.

Att placera myndigheter utanför Stockholm är en åtgärd som använts sparsamt de senaste tio åren. Till följd av försvarsbeslutet 2004 omlokaliserades en rad statliga myndigheter i syfte att stärka regionerna där förband lades ned. Totalt flyttades 2 700 arbetstillfällen från Stockholm.

Försämrad kvalitet och produktion

Regionerna kompenserades men resultatet var inte enbart positivt. Verksamheternas kvalitet påverkades negativt de följande fem åren enligt en utvärdering som Riksrevisionen gjorde 2009. Det samma gällde för produktionen. Dessutom blev kostnaderna för utlokaliseringen högre än förväntat.

Statliga myndigheter i Sörmland

Både Folkhälsoinstitutet och Konsumentverket flyttades ut från Stockholm vilket fick konsekvenser.

– Folkhälsoinstitutet till exempel flyttades till Östersund och bytte i princip hela personalstyrkan. Verksamheten blev inte lika produktiv helt naturligt, säger Charlotta von Porat, som var projektledare som höll i Riksrevisionens granskning.

Konsumentverket klarade sig något bättre på grund av att det närmare avståndet till Stockholm.

I sina slutsatser kritiserade dessutom utredarna regeringen för att inte ha följt upp effekterna. Varken hur höga de faktiska kostnaderna blev eller om kompensationen till orterna blev som det var tänkt.

– I våra beräkningar konstaterade vi att det kostade 1,1 miljon kronor per arbetstillfälle att flytta verksamheterna, säger Charlotta von Porat.

Få utlokaliseringar

Jan Grönlund arbetar nu som landstingsdirektör i Sörmland men var tidigare statssekreterare i den Persson-ledda regeringen mellan 1999 och 2004.

Vilka framgångar med utlokaliseringar har skett i övriga landet sedan IAF bildades 2004?

– Jag får väl säga att vi inte har sett så mycket av utlokalisering sedan dess om jag ska vara ärlig, medger han.

Servicecenter i Gävle

Den senast nybildade statliga myndigheten som utlokaliserats är Statens servicecenter. Verksamheten med huvudkontor i Gävle startade den 1 juni 2012 och har lokala filialer i Eskilstuna, Stockholm och Östersund.

Myndigheten lyder under finansdeparetementet och har cirka 330 anställda. Uppgiften är att sköta administrativa tjänster som löneadministration och ekonomi åt cirka 40 procent av landets statliga myndigheter.

SVT Nyheter Sörmland har utan framgång sökt pesonal vid Regeringskansliet och Statskontoret.

Omlokaliseringar efter försvarsbeslutet 2004

Östersundsregionen

Arbetsmarknadsverket (AMS)

Statens folkhälsoinstitut

Försvarets materielverk

Försäkringskassan

ITPS (Tillväxtanalys)

Kronofogdemyndigheten/Skatteverket

Naturvårdsverket

Nutek (Tillväxtverket)

Sika

Almi Företagspartner AB

Karlstadsregionen

Arbetsförmedlingen

Elsäkerhetsverket

Sadev

Konsumentverket

Räddningsverket (MSB)

Fotnot: I vissa fall handlar det om att hela myndigheten flyttats ut. I andra endast att delar av verksamheten flyttats.

Källa: Riksrevsionen, RiR 2009:30

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statliga myndigheter i Sörmland

Mer i ämnet