Foto: Per Karlsson

Färre vårddygn med psykiatrisk vård hemma

Uppdaterad
Publicerad

Målet med landstingsprojektet ”Mobila omvårdnadsteam inom psykiatrin” var bland annat färre inläggningar inom den psykiatriska slutenvården. Ny forskning tyder nu på ett minskat tryck på slutenvården.

– Det tycks vara så att vårdbehovet minskar i form av inläggningar och akutbesök, säger forskaren Mats Ekermo.

– Jag vill ju tro att omvårdnadsteamet har en stor del i det, säger Helena, sjuksköterska i omvårdnadsteamet.

Halvtid i projektet

Projektet med mobila omvårdnadsteam inom psykiatrin i Nyköping och Katrineholm är nu halvvägs igenom de tre projektåren, och nu presenterar forskare från Mälardalens högskola det första delresultatet i form av en rapport.

Förutom vissa barnsjukdomar som vissa svårigheter i samarbetet med andra vårdinstanser tyder det mesta på att projektet så här långt är lyckat för alla inblandade: patienter, personal och landstinget.

Men även om både forskare och personal nu ser att vårdbehovet inom slutenvården sjunker vågar man inte slå fast att det enbart är omvårdnadsteamet som står för minskningen.

Minskningen inte säkerställd

– Det är för tidigt att uttala sig om, vi vill återkomma till frågan när det finns lite mer material, men det tycks vara så, säger Mats Ekermo, forskare på Mälardalens högskola.

– Vad man ändå har kunnat se är att de som konsumerat mycket vård tidigare har minskat, säger Helena, sjuksköterska i omvårdnadsteamet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.