Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ljudklippet som, enligt uppgift, ska ha hörts när man ringt numret. Björn Skoglund från SOS Alarm berättar hur man kan skilja mellan ett riktigt VMA-sms och ett falskt. Foto: SVT

Fejk-VMA skickades till Strängnäsbor – SOS Alarm: ”Osmakligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett falskt VMA-sms skickades ut till flera Strängnäsbor förra veckan. I det uppmanades man att ringa ett nummer för information om en olycka. Men när det gjordes möttes man istället av vad som tros vara gängledaren Rawa Majids röst.

– Det är osmakligt, säger Björn Skoglund, från SOS Alarm.

Det var på fredagskvällen som VMA-sms:et, viktigt meddelande till allmänheten, skickades ut till boende i Strängnäs. Polisen gick då ut med att det var falskt och att de bedömde det som ett busstreck.

De som har ansvar för att skicka ut de verkliga VMA-sms:en är SOS Alarm.

– Det här är, som jag uppfattar det, ett dåligt skämt, säger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist hos SOS Alarm.

”Spelar på folks oro”

I sms:et som skickades uppmanades man till att ringa ett telefonnummer för att få mer information om en olycka som inträffat. När man ringde det numret ska man, enligt uppgifter till SVT, ha hört en ljudinspelning som låtit som gängledaren Rawa Majid.

Det är oklart hur många som fick sms:et skickat till sig, men att det skickades överhuvudtaget beskriver Björn Skoglund som osmakligt.

– Det spelar på folks oro. Man ska inte förstärka oron. Vi har ett omvärldsläge som är ovanligt rörigt, säger han.

Polisen utreder händelsen

I nuläget tittar inte SOS Alarm vidare på incidenten.

– Vi konstaterar att det har hänt och vi kommer inte göra något åt det, säger Björn Skoglund.

Ärendet ligger däremot på polisens bord för utredning. Enligt polisens presstalesperson Johnny Gustafsson har det upprättats en anmälan om grovt föregivande av allmän ställning, grovt falskt larm och grovt olaga hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.