Regnrockarna och stövlarna är på, men inte så länge till, om vi ska tro riktiga midsommarveteraner. Foto: SVT

”Fem minuter innan klockan slår om till två kommer solen fram”

Uppdaterad
Publicerad

En blöt och ruggig förmiddag stoppade inte några få men hängivna hembygdsföreningsmedlemmar från att klä midsommarstången.

Vi har fått stå ut med regn och kyla under många midsomrar men hoppet om att solen ska värma just denna afton lever vidare. Och SVT Nyheter Sörmland har träffat ett gäng midsommarfirare som vet att solen till slut dyker upp.

Läs mer: Splittrade väderutsikter för midsommar.

– Vi vet hur det blir för vi har varit med förr. Vi har stått under buskarna och väntat och så fem minuter innan klockan slår om till två kommer solen fram, säger Inger Gustafsson från hembygdsföreningen Ärla-Stenkvista i Eskilstuna.

Tre ringar runt stången

Klockan två är nämligen tiden då man reser stången under midsommarfirandet i Ärla-Stenkvista Hembygdsförening. Och även om det bara var några enstaka på plats för att klä stången så brukar det dyka upp betydligt fler till dansen och sången.

– De senaste åren har det varit dålig uppslutning på morgnarna men sedan brukar det komma runt 150 personer för att dansa runt stången, säger Rolf Gustafsson.

– Ja det brukar bli tre ringar runt stången så det blir fullt här på backen, säger Yngve Gustavsson.

”Skyldiga att bevara våra traditioner”

I år är inget vanligt år för Ärla-Stenkvista Hembygdsförening. Idag klär de nämligen midsommarstången för 25 året i rad. En tradition som föreningen hoppas lever vidare.

– Som förening är vi faktiskt skyldiga att bevara våra gamla traditioner. Det finns ju också en framtid och det är därför vi måste fånga upp de små barnen idag och visa vad gör, säger Inger Gustafsson.

Läs mer: binder du midsommarkransen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.