Foto: SVT

Fler avgångar för tågen i Sörmland

Publicerad

I våras tecknades ett fyraårigt avtal mellan Mälardalstrafik AB och SJ som innebär att tågtrafiken i länet utökas. Det första steget tas nu på söndag den 11 december.

Då blir det timmestrafik på Svealandsbanan och Nyköpingsbanan. Antalet  avgångar på Sörmlandspilen utökas från 10 till 12.

– Det här avtalet skapar förutsättningar för att det ska vara lätt att pendla i hela Mälardalen, säger Helena Ekroth, chef för Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet.

Kaija Utas bor i Eskilstuna och reser ibland till Stockholm. Hon tycker att det är bra att tågen kommer att gå oftare.

– Man behöver inte vänta så länge och det är bra att jag kan åka den tiden som passar mig.

Upphandling har överklagats

Beslut finns sedan tidigare om att köpa 33 nya regionaltåg för trafiken och upphandlingen har genomförts men överklagats.Tågen väntas nu levereras från år 2019.

Avtalet innebär att fram tills dess utförs trafiken med SJ:s befintliga tåg och då i huvudsak med lokdragna personvagnar som inte har internetuppkoppling.

– Vår ambition är att på sikt, med de nya tågen, så ska wifi vara på plats, men vi har inte gett upp hoppet om att vi även kan utrusta tågen med wifi under de här övergångsåren, säger Helena Ekroth.

”Funkar för mig”

Lennart Engelhardt som pendlar mellan Stockholm och Eskilstuna tycker inte att det spelar så stor roll att det inte finns internetuppkoppling.

– Man har ju internet i telefonen om det skulle behövas . Man kan ju koppla datorn till telefonen så det funkar för mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.