Kommunanställda lärare tjänar mer än de som arbetar i friskolor, visar statistik från SCB. Foto: TT

Går åt rätt håll – men fortsatt många obehöriga

Uppdaterad
Publicerad

Andelen behöriga lärare i grundskolan och gymnasieskolan har ökat med drygt nio procentenheter i Sverige sedan i februari, visar Skolverkets nya kartläggning. Samtidigt är fortfarande mer än var femte lärare obehörig.

Skolverket har gjort en avstämning av läget i mitten av augusti. Det visar att knappt 78 procent av lärarna i grundskolan är behöriga i minst ett av sina undervisningsämnen. Men i Sörmland är det ingen kommun som har en så hög grad av behöriga lärare. Däremot går det åt rätt håll. Andelen behöriga lärare i samtliga skolämnen i grundskolan har ökat med 9 procentenheter – till 69 procent i Sörmland. Detta sedan den senaste undersökningen gjordes i februari i år.

Samtidigt är skillnaderna mellan kommunerna stora. I Flen är bara omkring 63 procent av lärarna i de kommunala skolorna behöriga att sätta betyg i sina ämnen och inte ens hälften av pedagogerna i Flens fristående skolor har behörighet och lärarlegitimation.

Friskolorna halkar oftast efter

Generellt visar kartläggningen att fristående skolor hamnar en bra bit efter de kommunala när det gäller behörighetsgraden. Enda undantaget i Sörmland är Vingåker, där en större andel lärare är behöriga i friskolan än i den kommunala skolan. Totalt sett är dock Vingåker ändå näst sämst i Sörmland i undersökningen.

I Trosa finns den högsta andelen behöriga lärare med lärarlegitimation i länet. Drygt 75 procent av högstadielärarna har rätt kompetens för att undervisa i ett av sina ämnen i skolan. Näst bäst är Gnesta, där lite mer än 73 procent av lärarna i grundskolan har lärarlegitimation och hack i häl finns Nyköpings kommun.

Skiljer mellan olika ämnen

Skolverkets granskning av Sveriges alla skolor på grund- och gymnasienivå visar att behörigheten skiljer sig stort mellan olika ämnen och årskurser. Lägst andel behöriga lärare i både grund- och gymnasieskolan finns bland de som undervisar i svenska som andraspråk. I gymnasieskolan är mindre än var tredje lärare i svenska som andraspråk behörig. Flest behöriga lärare finns i svenska och historia.

Lärare utan utbildning undervisar

Trots den höga andelen obehöriga lärare generellt visar Skolverkets nationella kartläggning ändå att det går åt rätt håll. Andelen behöriga lärare i Sverige har ökat med nästan tio procentenheter de senaste sex månaderna. Bland annat beroende på att många som har ansökt om sin legitimation äntligen har fått den utfärdad av myndigheten. 

– Det är en förbättring men bristen på behöriga lärare är fortsatt allvarlig. Många elever kommer även i fortsättningen undervisas av lärare utan utbildning och behörighet att undervisa, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström i ett pressmeddelande.

Andel behöriga lärare i minst ett ämne grundskola %

Siffrorna gäller för samtliga grundskolor (både kommunala och eventuella fristående skolor i kommunen)

Eskilstuna:     66,8 %

Flen:              62,3 %

Gnesta:          73,3 %

Katrineholm:  71,6 %

Nyköping:      72,1 %

Oxelösund:    66,7 %

Strängnäs:     70,7 %

Trosa:            75,3 %

Vingåker:        65,1 %

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.