Fler elever obehöriga till gymnasiet

Publicerad

Andelen elever som lämnar grundskolan utan att vara behörig till gymnasiet ökar. Samtidigt är det fler som får höga betyg.

”Allvarlig utveckling”

I våras var det 14 000 niondeklassare, eller 14,4 procent, som var obehöriga till gymnasieskolan. Föregående år var andelen 13,1 procent. Samtidigt stiger snittbetygen och låg i våras på 217,1 poäng, visar Skolverkets statistik. Det är alltså fler elever som får höga betyg samtidigt som fler misslyckas. ”En allvarlig utveckling”, kommenterar Skolverkets generaldirektör Anna Ekström i ett pressmeddelande.

I hälften av landets skolor sjönk andelen gymnasiebehöriga. I 34 procent av grundskolorna ökade behörigheten och i 16 procent var den oförändrad. Skolverkets statistik visar också att en ökande andel av invandrade elever som börjar i svensk skola som tonåring inte blir behörig till gymnasiet. I år var andelen som blev behörig 26 procent, jämfört med 28 procent år 2013. Men bland de invandrade elever som började i svensk skola som små har andelen gymnasiebehöriga ökat, från 69 till 72 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.