Hör Carin Pärlesköld, skolområdeschef för grundskolan i Eskilstuna, berätta om varför kommunen valt att införa passersystem på fler grundskolor. Foto: TT/SVT

Fler grundskolor får passersystem i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Stålforsskolan blir den andra kommunala grundskolan i Eskilstuna som får passersystem. Detta för att öka tryggheten för eleverna samt förhindra att obehöriga tar sig in i skolans lokaler.

– Vi har valt att säkra upp utsatta gymnasier och skolor med passersystem och låsta dörrar, säger Mikael Hauk, säkerhetssamordnare på kommunen.

Fristadsskolan var tidigare den enda grundskolan i Eskilstuna som hade passersystem redan när skolan invigdes 2017. Men nu har kommunen bestämt att passersystem även ska finnas på Stålforsskolan.

– Det vi har märkt av är att skadegörelse, försök till anlagd brand inomhus, raketskjutningar, drogförsäljning och annan olaglig verksamhet minskat i omfattning och att en betydligt tryggare och lugnare miljö skapats, säger Mikael Hauk.

Kameraövervakning och passersystem

Passersystemet innebär att varje elev får en tagg eller ett passerkort som ger dem behörighet till skolan.

– Det har medfört att tryggheten ökat avsevärt och att obehöriga får svårare att ta sig in på våra två högstadieskolor och gymnasier, säger han.

Sedan tidigare finns redan kameraövervakning på Fristadsskolan och Stålforsskolan för att öka tryggheten.

– Skadegörelsen har minskat drastiskt, säger Lisa Edholm, rektor på Fristadsskolan.

Nya skolor ska ha passersystem

Enligt säkerhetssamordnaren kommer varje ny högstadieskola i Eskilstuna att ha passersystem.

– Ja, på rena högstadieskolor som byggs kommer det finnas med från start. Om vi gör risk- och konsekvensanalyser som visar på en otrygg miljö för lärare och elever kommer vi göra liknade lösningar på andra skolor.

– Vi måste göra skola trygg och säker för våra elever så att de får en säker skolmiljö och att föräldrar kan känna sig trygga då dem lämnar sina barn till skolan. Då vi har en skollag så måste vi kunna garantera trygghet, säger Mikael Hauk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.