Antalet IVO-anmälningar inom förlossning och gynekologi har ökat i Eskilstuna under de senaste åren. Även i Nyköping var anmälningarna fler 2017 jämfört med 2014. Foto: SVT Nyhetsgrafik

Allt fler anmälningar inom förlossning och gynekologi

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg fick in dubbelt så många anmälningar om missförhållanden inom förlossning och gynekologi i Nyköping och Eskilstuna 2017 jämfört med 2014.

Vem som helst kan vända sig till Ivooch tipsa om fel och brister inom sjukvård eller socialtjänst. Myndigheten utreder händelser som anses allvarliga; att de lett till förlängd vård, bestående skador eller dödsfall.

2014 var det fem personer i Eskilstuna som anmälde missförhållande inom förlossning och gynekologi till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. 2017 gjordes nio anmälningar i Eskilstuna, i Nyköping tre.

Eskilstuna

Fler har anmält

Sammanlagt har anmälningarna alltså ökat från sex till tolv på fyra år. Vad det beror på är svårt att säga, enligt Kristina Cedergran, som är verksamhetschef för kvinnoklinikerna i Eskilstuna och Nyköping.

– Att ge ett övergripande svar på varför anmälningarna ökar är inte så lätt. Bakgrunden till Ivo-anmälningar kan vara upplevelser, bemötanden, oväntade komplikationer. Emellanåt kan det vara händelser som sker i samverkan med flera kliniker, säger hon.

Så det beror inte nödvändigtvis på att vårdkvaliteten har blivit sämre?

– Det är en komplex fråga som jag sa. Det kan också vara en ökad tendens hos medborgarna att lämna in klagomål, säger hon.

Kan leda till förändringar

Vissa anmälningar leder till att Ivo kräver att verksamheterna ändrar i sina rutiner eller vidtar andra åtgärder för att förhindra att något liknande händer igen.

– Vi tar till oss de beslut som kommer från Ivo. Vi jobbar fortlöpande med att våra patienter ska känna sig trygga, säger Kristina Cedergren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskilstuna

Mer i ämnet