Foto: Anders Kjaersgaard

Boende får vänta på att flytta in efter branden

Uppdaterad
Publicerad

Efter söndagskvällens brand på Alfeltsgatan i centrala Eskilstuna är fortfarande en handfull lägenheter evakuerade. Enligt polisen kan ett kvarglömt ljus ha legat bakom branden.

Det var vid klockan 19:30 som branden utbröt. Hela lägenhetshuset evakuerades och en kvinna som bodde i lägenheten där branden utbröt räddades balkongvägen. Vad som låg bakom branden är dock fortfarande inte helt fastslaget.

– Det som lägenhetsinnehavaren har sagt är att hon eventuellt kan ha glömt ett ljus, säger Jenny Bruerberg, förundersökningsledare på Eskilstunapolisen.

Med denna bakgrund är nu en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet skriven.

– Lägenheten där branden utbröt är den enda som är avspärrad av oss. Det är där vi ska genomföra en teknisk undersökning så snart som möjligt, säger Bruerberg på måndagsförmiddagen.

”Hjälper till i den mån vi kan”

Enligt fastighetsägaren Mathias Brus är fler lägenheter än så evakuerade, bland annat på grund av rökskador.

Hjälper ni hyresgästerna att hitta andra boenden?

– Många har löst det själva. Men vi hjälper till i den mån vi kan. Men bostadssituationen i Eskilstuna ser ju ut som den gör, säger Mathias Brus.

På de nedre planen fick flera boende flytta in igen redan under sena söndagskvällen.

Boende kan få vänta

Enligt räddningstjänsten kan flera av de evakuerade få vänta i upp mot en vecka på att få flytta in i sina lägenheter igen.

– Det är både rökskador och vattenskador i väggar. Vissa boende kan säkert få vänta ännu längre, säger insatsledaren på Eskilstuna räddningstjänst.

Hur nära var det att elden tog sig i flera lägenheter?

– Det var inte långt borta att det spred sig ordentligt, vi hade flyt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.