Vill folkomrösta om regionindelningen

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget till ny regionindelning saknar folkligt stöd. Det anser tunga representanter för näringslivet i länet som vill ha en folkomröstning om förslaget att Sörmland ska bilda storregion med fem andra län.

Det är Östsvenska Handelskammaren och föreningen Företagarna Nyköping/Oxelösund som är kritiska till förslaget att Sörmland ska bilda en Svealandsregion tillsammans med Uppsalas, Gävleborgs, Dalarnas, Västmanlands och Örebro län.

De tar nu initiativet till en folkomröstning om regionindelningen.

”Avbryta processen”

– Målet är att avbryta processen, få göra ett ordentligt omtag och diskutera och debattera regionförslaget och skjuta frågan för beslut på andra sidan av nästa val, säger Erik Zetterlund, ordförande för Östsvenska handelskammaren.

– Vi passar bättre ihop med Östergötland, säger Catarina Hagstrand, ordförande för Företagarna Nyköping/Oxelösund.

Saknas bra kommunikationer

Företagarna  och Östsvenska  Handelskammaren anser bland annat att det saknas bra kommunikationer med länen i den föreslagna regionen.

– Idag finns det ett naturligt och funktionellt stråk som går från Linköping till Stockholm och i framtiden kommer även Ostlänken, säger Catarina Hagstrand.

Delning av länet

Hon kan tänka sig en delning av Sörmland.

– Eskilstuna har ju en närhet till Mälardalen och god infrastruktur.

Hur ska arbetet med att samla in namnunderskrifter ske. Det krävs ju 10 procent av befolkningen i Sörmland?

-Vi kommer att jobba med att försöka få stöd från föreningar och människor som bor i Sörmland, säger Catarina Hagstrand.

”Gå in med mycket resurser”

Vid landstingsstyrelsens sammanträde den 20 september togs beslutet att säga ja till förslaget att ingå i en ny Svealandsregion.

 Beslutet fattades av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet.

 I nästa vecka ska landstingsfullmäktige ta ställning till remissyttrandet.

– Blir det så att man säger ja får vi gå in med mycket resurser och kraft, säger Catarina Hagstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.