Förbud mot drönare – Missing people kan få undantag

Uppdaterad
Publicerad

Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att drönare räknas som kameraövervakning och att man därför behöver tillstånd från Länsstyrelsen. Men enligt Datainspektionens nya riktlinjer kan organisationer som Missing people få ett undantag.

– Det kan betyda jättemycket, det öppnar ju upp möjligheter för oss att fortsätta söka med drönare, säger Nyköpingsbon Magnus Idebro, ordförande i Missing people.

Tidigare i år beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att en drönare med kamera, enligt lagen går att jämställa med en övervakningskamera. För att använda en drönare krävs numera ett tillstånd som man ansöker om hos länsstyrelsen. Filmar man utan tillstånd kan det vara ett brott mot tillståndsplikten, vilket kan leda till böter och fängelse.

Drönare

”Väldigt noga”

– Vi har ju inget som helst syfte att fotografera eller filma privata personer. Vi kommer vara väldigt noga med att det här inte missbrukas. Vi kommer följa reglerna som finns. Det här används enbart för sökinsatser där det kan vara ett livräddande hjälpmedel, säger Magnus Idebro.

Men enligt Datainspektionens nya riktlinjer kan reglerna bli något lättare och man nämner att drönartillstånd, förutom till organisationer som Missing people, även kan ges till forskning och inspektion av bland annat skog, kraftledningar och byggnader.

Stora områden

– Vi använder ju drönare vid ett flertal sök där det kan vara dålig terräng. Det kan vara väldigt stora områden, och då täcker en drönare mycket bättre och snabbare än ett par armar och ben, säger Magnus Idebro, ordförande i Missing people.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare

Mer i ämnet