Föreningen som kämpar för ett tryggt Årby

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens händelser där en 25-årig man sköts på en öppen gata utanför Årby centrum har Årbyföreningen öppet hus för alla som vill prata om skjutningen.

En av de som ska närvara och representera föreningen är Årbybon och vänsterpartisten Maria Chergui som reagerade starkt på helgens mordförsök.

– Först kände jag mig helt chockad. Jag blev helt kall i hela kroppen och det högg till i mitt hjärta. Jag kände att det här får inte hända. Halv fem på en lördag. Det är helt oacceptabelt att det här händer, säger Maria Chergui (V).

Vill lyfta området

Den ideella Årbyföreningen jobbar för att lyfta området genom olika aktiviteter. Här kan ungdomar träffas och spela tv-spel och två gånger i veckan ses kvinnor för att fika och prata svenska.

Hanna Ali har varit aktiv i Årbyföreningen i nästan 10 år och hon har träffat på oroliga föräldrar till ungdomar.

– Några i gruppen känner sig trygga för att deras barn inte är ungdomar. De har varit trygga i Årby så länge de har bott här men de som har ungdomar känner sig lite rädda. De är rädda om sina barn och sig själva, säger Hanna Ali.

”Varför vågar man inte berätta?”

Eskilstunapolisen vill att Årbyborna som sett helgens mordförsök ska träda fram och menar att fallet kan bli svår att lösa utan vittnen.

– Jag reagerade på det som stod i tidningen att folk är som musslor. Jag tror inte att det är så man bygger upp ett förtroendet utan vi måste tänka efter varför är det så. Varför vågar inte folk vittna? Varför vågar man inte berätta? undrar Maria Chergui.

– Jag har diskuterat det här med kvinnorna i min grupp. De är rädda att deras ungdomar eller de själva ska drabbas om de berättar något. Jag tycker att polisen ska övervaka området bättre än vad de gör idag, säger Hanna Ali.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.