Foto: TT

Förskola i konkurs efter att miljoner förskingrats

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrakooperativet Saltkråkan i Oxelösund försattes i slutet av september förra året i konkurs. Kooperativets ordförande har erkänt att hon förskingrade förskolans pengar.

Under fyra år hade kvinnan ansvar för föräldrakooperativets ekonomi. Under den tiden förde hon enligt åtalet över sammanlagt 3,6 miljoner kronor av förskolans pengar till sina egna bankkonton.

Kvinnan misstänks också för att ha lurat till sig två motorcyklar från ett konkursbo och att ha lämnat en förfalskad kvittens på 225.000 kronor när en markaffär med kommunen skulle slutbetalas.

Fyra åtalspunkter

Kvinnan åtalas nu vid Nyköpings tingsrätt som misstänkt för grovt bokföringsbrott, grov förskingring, grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning och ett försök till grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning.

Hon har erkänt bokföringsbrottet och bedrägeriförsöket. När det gäller den grova förskingringen erkänner kvinnan det mesta av det hon åtalats för. Men när det gäller bedrägeriet med de två motorcyklarna har kvinnan vad som kallas en ”oklar inställning”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.