”Det viktiga för de flesta här är att bygden inte ska drabbas”, säger Tonny Adrelius, arbetsledare och facklig företrädare för deltidsbrandmännen i Vingåker. Foto: Maria Lapenkova/SVT

Förslaget: Låt brandmän göra delar av polisens jobb

Uppdaterad
Publicerad

Att vidareutbilda deltidsbrandmän till deltidspoliser skulle göra det tryggare för medborgarna och avlasta polisen, skriver Tonny Adrelius, brandman i Vingåker, i en debattartikel.

Deltidsbrandmän bör få överta delar av polisens arbete. Det skulle förbättra situationen för båda yrkesgrupperna. Det skriver Tonny Adrelius i en debattartikel i branschtidningen Tjugofyra7. 

–  Idag arbetar många poliser med helt fel uppgifter, ljusår från vad de har kompetens att göra. Samtidigt är det allt svårare att hitta personer som vill vara deltidsbrandmän, säger Tonny Adrelius till SVT. 

Liknade beredskapspolis

Sverige hade fram tills år 2012 en särskild beredskapspolis som var en del av totalförsvaret. Beredskapspolisen bestod av civilpliktiga och kunde avlasta polisen vid särskilda händelser.

Ett nytt system där istället deltidsbrandmän successivt fortbildas till att bli så kallade deltidspoliser skulle ha flera fördelar, anser Ardelius:

– Det skulle frigöra ett stort antal polisen och öka möjligheten för personer att försörja sig som deltidare och även öka tryggheten i mindre orter, fortsätter Tonny Adrelius som förutom sitt arbete som brandman även arbetat inom Polisen och i privata vaktbolag.

Deltidsbrandmän ofta först på plats

Det finns cirka 15.000 brandmän i Sverige varav omkring 10.000 är deltidsanställda i glebygden och mindre samhällen.

Redan i dag utför deltidsbrandmän några av polisens arbetsuppgifter, bland annat vid trafikolyckor där brandmän i glesbygden ofta är först på plats och ordnar med avspärrningar, intervjuar vittnen och dirigerar om trafiken, skriver Adrelius.

Hur har deltidsbrandmän reagerat på ditt förslag? 

– Det har varit blandat vilket jag räknade, en hel del är mycket positiva medan andra upplever det som främmande att överta delar av polisens jobb. Men det här anser jag skulle kunna vara viktiga steg mot en förbättring för både deltidare och poliser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.