Låga grunvattennivåer kan leda till vattenbrist i Sörmland. Foto: TT

Förvärrat läge kring dricksvattennivån i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Under fjolåret kom larmrapporter om kritiskt låga grundvattennivåer i de sydöstra delarna av Sverige. Sörmland klarade sig då men nu ser läget värre ut, befarar länsstyrelsen.

Länsstyrelsen i Sörmland har den senaste tiden skickat ut en enkät till länets alla nio kommuner för att samla in information om vad det finns för planerade åtgärder vid händelse av kritiskt låga vattennivåer. Senast den 31 mars ska svaren vara inne.

– Just nu försöker vi samla oss en lägesbild och vi väntar på svar på hur kommunerna bedömer situationen, säger Anna Forslund, funktionschef för vatten och miljö vid länsstyrelsen.

Läs mer: Risk för vattenbrist i sommar

Har fått varningssignaler

Det senaste året har ovanligt lite nederbörd fallit, inklusive en snöfattig vinter, och vattenmagasinen har därmed inte fyllts på som det brukar. Från SGU, Sveriges geologiska undersökning, och SMHI har man fått varningssignaler om att sommaren kan bli kritisk vid händelse av långa perioder utan nederbörd.

– Och det är då informationen från kommunerna är bra att ha, säger Anna Forslund.

Kan leda till vattenbrist

De rent konkreta följderna av en torrperiod i sommar kan bli vattenbrist för vissa sörmlänningar.

– Enskilda personer med brunnar kan till exempel bli drabbade av detta, säger Anna Forslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.