Hade 2,90 promille – frias från grovt rattfylleri

Uppdaterad
Publicerad

En man i Hälleforsnäs som konstaterades ha 2,90 promille alkohol i blodet när han togs av polisen har friats från grovt rattfylleri.

Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1 promille, men enligt domen i tingsrätten är mannens egna uppgifter om att han drack alkohol först efter bilresan inte helt osannolika och motsatsen har inte kunnat bevisats.

Körde vingligt

Det var en privatperson som uppmärksammade att mannen både körde och uppträdde vingligt när han var på väg till Systembolaget i Malmköping.

När polisen kom och kontrollerade mannen hade han redan varit inne och handlat på Systembolaget och satt i sin bil. Provtagning visade att han hade 2,90 promille alkohol i blodet.

Däck i obalans

I förhör sa han dock att han druckit först efter färden till Malmköping, medan han suttit i bilen och väntat på några bekanta.

Om han kört vingligt på väg till Systemet berodde det på att ett av däcken var i obalans, hävdade mannen.

Och Nyköpings tingsrätt anser att mannens version inte är så osannolikt att den kan lämnas utan avseende, och åklagaren har heller inte lyckats motbevisa hans uppgifter. Därför frias mannen från åtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.