Robert Stenbom, verksamhetsdirektör på SIS, medger att ungdomar kränkts på Lövsta, men att situationen där

Halva Lövsta fortsatt stängt: ”Vi stressar inte fram ett öppnande”

Uppdaterad
Publicerad

Två avdelningar hålls stängda – två avdelningar är fortsatt öpnna. Men att stänga ner hela ungdomshemmet, efter den kritik som riktats mot boendet, är dock inte aktuellt.

– Om vi bedömt att det inte gick att bedriva verksamhet där så hade vi stängt hela Lövsta, säger Robert Stenbom, verksamhetsdirektör på SIS.

IVO skriver i sitt beslut att det kan finnas risk att barn inte har fått – eller får – den vård de har rätt till.

Den kritik som förekommer är allvarlig, och även befogad. Vi har exempel där barn definitivt inte fått den vård de ska ha, utan där det inträffat incidenter som bara varit rakt av negativa, säger Robert Stenbom.

Lövsta undomshem kritiseras

Får inskriva barn i dag den behandling de behöver?

– Ja, det skulle jag nog säga generellt. Lövsta ungdomshem går just nu med halv kapacitet. Vi har fokus på två avdelningar, och en viss öppen verksamhet. De övriga två avdelningarna är stängda. Vi stressar inte fram att öppna på nytt utan gör det när vi känner oss trygga med att vi kan göra det på ett bra sätt.

Brister i egenkontroll

Enligt IVO finns det vissa anställda, som trots utbildningsinsatser, inte accepterar det arbetssätt som huvudmannen står för. Stenbom säger att den kritiken syftar på hur det tidigare varit på Lövsta ungdomshem.

– Men naturligtvis kan det fortfarande finnas vissa anställda som har andra uppfattningar om hur arbetet ska bedrivas. Vår uppgift är att vara tydliga med hur vi jobbar och förmedla det till våra medarbetare.

Även ni som huvudman, SIS, får kritik för att ni inte utövat egenkontroll?

– Det stämmer. Vi har vidtagit åtgärder, men vi har inte i tillräcklig mån säkerställt att åtgärderna fått tillräcklig effekt. Så egenkontrollen har brustit.

Åtgärder sätts in hela året

Kan kommuner känna sig trygga med att placera ungdomar på Lövsta?

– Ja, det tycker jag. Det som inträffat tidigare, de rena övergrepp som inneburit att ungdomar utsatts för våld, händer inte i dag. Vi gör en lång rad insatser, och det kommer vi göra hela det här året, säger Robert Stenbom.

IVO har i och med beslutet avslutat utredningen av Lövsta. Tillsynsmyndigheten kommer dock att följa upp vissa av de åtgärder där man kräver förbättring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lövsta undomshem kritiseras

Mer i ämnet