Författaren Peter Jacobsen läser för första klass på Gripsholmsskolan om ”Doktor Tokig”. Foto: SVT

Här tar ”Doktor Tokig” plats i klassrummet

Uppdaterad
Publicerad

”Doktor Tokig” misslyckas, får sparken och blir förkrossad. Det blir startskottet för en av historierna i boken ”Seppos äventyr”. Författaren Peter Jacobsen vill med berättelserna hjälpa barnen att bearbeta starka känslor.

Det är fredag förmiddag på Gripsholmsskolan i Mariefred. En efter en strömmar de in i ett av rummen angränsande till skolbiblioteket.

Försteklassarna ska vara med på sång-och sagostund och äntligen få träffa författaren bakom karaktären ”Seppo” som de läst och hört så mycket om.

– Den vi läser om nu är ganska knasig, för han gör fel med alla patienter hela tiden, säger Lovisa Lönndahl, en av de unga åhörarna.

Vill prata om känslor

Peter Jacobsen jobbar till vardags som fritidspedagog i Strängnäs, men sedan hans första bok nyligen kom ut så tillbringar han varje fredag i olika klassrum i nejden.

– Seppo är en helt vanlig kille som råkar ut för en massa äventyr, säger Peter Jacobsen om sin huvudkaraktär.

En annan av berättelserna handlar om en borttappad skugga och i ytterligare en upplever Seppo sin värsta otursdag. Budskapet är att få barn att vilja prata mer om sina känslor.

– Jag tror att vi är jättedåliga på att prata om våra känslor idag, säger Peter Jacobsen.

Lyckligt slut

Under sagostunden syns barnens bekymrade miner när ”Doktor Tokig” ligger på en soffa och gråter hejdlöst. Men till stor lättnad för publiken, så får han till slut får jobb som sjukhusclown istället för läkare.

– Det kändes sådär, men en grej jag visste då var att det skulle sluta med ett lyckligt slut. Som det brukar göra, säger eleven Axel Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.