Utrop: 30.000 kronor. Slutpris: 700.000 kronor. Foto: Johan Renck

Här är Kent-bilderna som gav miljonbelopp till välgörenhet

Uppdaterad
Publicerad

Vid en auktion i Stockholms såldes igår ett av de dyraste svenska fotografierna någonsin. Motivet var Eskilstunabandet Kent och hela beloppet gick till kampen mot näthat.

I december gick ett av Sveriges största band i graven när Kent genomförde sina sista konserter någonsin. Vid avskedet fotades också bandet av bland andra Joanna Nordahl, Jonas Linell och Johan Renck. Just de fotona auktionerades under tisdagen ut.

Motarbetar näthat

Auktionen var ett samarbete mellan Kent, auktionsfirman Bukowskis och facebookinitiativet #jagärhär och hölls vid Berzelii park på Östermalm i Stockholm. #jagärhär är en ideell förening som jobbar aktivt för att motarbeta näthat och alla pengar som samlades in vid auktionen gick oavkortat till föreningen.

Och resultatet av auktionen blev överraskande bra. Totalt samlades nästan 1,2 miljoner kronor in.

– Det är helt överväldigande. Det var överraskande vilken otrolig dragningskraft Kent tillsammans med #jagärhär har, säger Sara Bourke, PR-ansvarig på Bukowskis.

Gick för 700.000

Fotot som gick för det högsta priset var den som togs av Johan Renck, musikvideoregissören som jobbat ihop med bandet. Slutpriset för den landade på 700.000 kronor.

– Det är ett av de dyraste svenska fotografierna någonsin, helt exceptionellt, säger Sara Bourke.

Även grundaren till #jagärhär Mina Dennert var nöjd över resultatet.

– Klart att vi har drömt och fantiserat om var det här skulle kunna sluta men aldrig någonsin har det varit i närheten av de här summorna. Det är fantastiskt! Tänk att ögonblicket då Kent avslutade sin karriär skulle bli startskottet för vår förening, säger hon i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.