Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Victor Söderqvist berätta vad det betyder för honom att få träffa hundarna i skolan. Foto: Fanny Asplund/SVT

10-åriga Victor får hjälp av hundar i skolan: ”Fantastiskt att vara med dem”

Uppdaterad
Publicerad

För 10-åriga Victor Söderqvist i Eskilstuna är tisdagar veckans bästa dag. Då får han umgås med skolhundarna Flora och Saga som också hjälper honom med skolarbetet.

Labradoodle-hundarna utgör tillsammans med sin förare Meta Halldén Eskilstuna kommuns första skolhundsteam.

Skolhundarna arbetar framför allt med elever med särskilda behov på två skolor inom pedagogiskt centrum, som får får besök varsin dag i veckan. Syftet är att underlätta det sociala samspelet, minska konflikter och motivera till skolarbete.

– Jag brukar vara med dem ganska mycket, så jag inte blir så här...ganska sur. De gör mig glad, säger Victor Söderqvist.

Tränade till att titta i text

Flora är den mest energiska av hundarna och arbetar med att motivera eleverna till skolarbete. Till exempel kan hon hämta och lämna saker som eleverna ska arbeta med och hon är även tränad till att titta i text.

– Hon tittar i boken och tittar sedan upp på eleven för att bekräfta det den läser, säger skolhundsföraren Meta Halldén.

Saga är den lugnare av dem. Hon tycker om att gosa och ger trygghet och återhämtning.

– Eleverna brukar säga att ”när jag tittar i Sagas ögon blir jag lugn”, säger Meta Halldén.

I klippet ser du när Victor Söderqvist får umgås med hundarna under en lektion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.