Foto: David Hårseth

Hoppet har återvänt efter branden

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tung helg har nu hoppet börjat återvända. Det säger Louise Nordanlid, ordförande i Valla Idrottsförening.

Det var natten mot lördagen som klubbstugan vid Valla idrottsplats utanför Katrineholm totalförstördes i en brand.

– Rent personligt så är det en jätteförlust, och för alla eldsjälar. Vi spenderar ju många, många timmar där nere och det har blivit en mötesplats. Så det blir ju tomt, säger Louise Nordanlid, styrelseordförande Valla IF.

Mycket historia

Föreningens ungdomsverksamhet har ökat de senare åren och i dag är ett hundratal barn och unga aktiva i föreningen. Seniorspelarna är i sin tur cirka 50 stycken.

Vad var det som gick förlorat i branden?

– Det är ju allt vi har egentligen. Dels materiella ting som matchställ och träningsställ, priser och gamla vimplar. Det är mycket historia också, som har ett helt annat värde och som vi aldrig kan få igen. Kläderna kan vi ändå ersätta och byta ut, men det är mycket minnesgrejer som har försvunnit. Sen hade vi ju datorer och teknisk utrustning som också har gått förlorat.

Stor aktivitet

Samtidigt säger Louise Nordanlid att det inträffade har landat bättre i dag och att det ändå känns ganska hoppfullt.

– Det är jättekul att se att det är sådan aktivitet. Alla är jättetaggade nu och vill hjälpa till. Det är insamlingar med pengar och alla tycker att det är bra att vi är igång.

Vad kommer att hända nu med verksamheten?

– Vi försöker strukturera upp här nu så gott vi kan. Vi ska ett möte med kommunen, så får vi se. Tanken är att vi ska försöka rulla på som vanligt och försöka bygga upp vår förening igen. Föreningen är kvar, men hjärtat har ju försvunnit lite. Så känns det.

Hoppfullt

Hur ser du på framtiden?

– I dag kan jag inte se annat än ljust på den. Just det här att man ser vad en sådan här grej skapar. Vi har fått så otroligt mycket stöd. Dels från andra föreningar, dels från privatpersoner och byn i sig. Alla är involverade. Så jag kan bara se hoppfullt och känna att det här får inte trycka ner oss. Visst, lokalen är borta, men vi är starka som förening. Om fem år firar vi hundraårsjubileum och det ska vi göra, med dunder och brak, säger Louise Nordanlid.

Polisen misstänker att branden är anlagd och en förundersökning om mordbrand har inletts. Brandplatsen är avspärrad i väntan på teknisk undersökning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.