Foto: Joakim Lind

I dag tackar flyktingarna det nya hemlandet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i höstas har flyktingar som bor på den gamla internatskolan Solbacka i Gnesta kommun jobbat med ett konstprojekt för att tacka sitt nya hemland. I dag är det dags för vernissage.

Skolverksamheten på Solbacka lades ned 1973 och området användes efter det som kurs- och konferensanläggning. Men sedan augusti är det ett flytkingboende och just nu bor totalt 225 personer där. Av dem är det omkring 25 som hjälpt till med bygget av konstverket – en ungefär 10 gånger 16 meter stor svensk flagga. Flaggan är gjord av över 3 000 träbitar som målats i färgerna gult och blått.

Och i dag, onsdag, är det alltså vernissage. Enligt den syriske konstnären Imad Alshatti, som ansvarar för projektet, kommer dagen att bjuda på diverse tal, presentutdelning till alla barn som kommit dit och flera länders nationalsånger.

Hundratals liter färg

Projektet är ett samarbete mellan flyktingarna och konstnären Elisabeth Frieberg, som själv kommer från trakten. Hon har samlat ihop material, med hjälp av sponsorer och donationer.

Skapandet av jätteflaggan har förutom de 3 000 träpålarna också krävt drygt 290 liter färg, 65 liter lack – och 13 liter glitter. Och idén att använda glitter förvånade Elisabeth Frieberg.

– Jag tänker att det är en lycklig kulturkrock. Nästan lite exotiskt. Och annorlunda. För Sverige är annorlunda nu, säger hon.

Det är inte bestämt hur länge flaggan ska sitta uppe, men Elisabeth Frieberg hoppas på ett par år.

SVT Nyheter Sörmland är på plats på invigningen, och uppdaterar löpande med intervjuer och bilder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.