Patrik Gralberg.

Facket säger nej till nytt bud – brandstationer kan lämnas obemannade

Publicerad

Det blir ingen lokal överenskommelse för deltidsbrandmännen i Sörmlandskustens räddningstjänst. Facket har sagt nej till arbetsgivarens bud, och lösning på konflikten ser allt svårare ut att nå.

Ilskan över det nya centralt framförhandlade fackavtalet för deltidsbrandmän är utbrett i hela landet. Deltidsbrandmän i samtliga av Sörmlands fem räddningstjänster har uttryckt missnöje, och flera stationer riskerar att bli obemannade efter att personal sagt upp sig i protest.

Läs mer: Brandstationer kan stå tomma om konflikt fortsätter

Förhandlingar pågår i hela länet, men en överenskommelse som alla blir nöjda med ser ut att bli svår att nå.

Förkastade bud

Inom Sörmlandskustens räddningstjänst är deltidsbranmännens missnöje så stort att hela styrkan på stationerna i Gnesta och Trosa sagt upp sig, medan 13 av 15 brandmän gjort det i Oxelösund.

Läs mer: Rasar mot nytt avtal

Där har arbetsgivarsidan erbjudit ett extra tillskott på 326 kronor i månaden, men budet har förkastats av de lokala fackklubbarna eftersom de anser att det är för lågt.

– Som det ser ut nu är det färdigförhandlat, sedan får varje medlem ta ett enskilt beslut om de vill fortsätta eller inte, säger Patrik Gralberg, styrkeledare på stationen i Oxelösund och lokal representant för Brandmännens riksförbund (BRF).

Läs mer: Torshällas brandmän säger upp sig

Inte aktuellt med fler förhandlingar

Patrik Gralberg säger att de hoppas på att det ska bli fortsatta förhandlingar. Från arbetsgivarsidan säger man dock att det nya erbjudandet är det sista.

– Ja, det är det, säger Helena Westerlund, kommunikatör på Nyköpings kommun.

Vad gör ni om de brandmän som sagt upp sig i Trosa, Gnesta och Oxelösund inte accepterar det?

– Då får vi titta på lösningar.

Det är inte aktuellt med vidare förhandlingar?

– Nej, inte som det ser ut nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.