Inget förbud aktuellt – här används mobilen i skolan

Uppdaterad
Publicerad

På S:t Eskils gymnasieskola i Eskilstuna har man en liberal hållning till mobilerna. I stället för förbud försöker man använda sig av dem i undervisningen.

– Mobiler kan användas som ett läroverktyg. Speciellt för de elever som kanske hakar upp sig på ett ord de inte förstår, då googlar de det på en sekund och behöver inte bryta en föreläsning, säger Pelle Marklund, biträdande rektor på S:t Eskils.

Ja, vid vissa lektioner är mobilen en del i undervisningen på S:t Eskils. Telefonen kan även användas till att fota av det som står på tavlan och att ha omröstningar via en applikation.

Mobilen i skolan

Musiken skalar av

Milena Hofmann och Moa Israelsson går första året på gyamnasieskolan.

Använder ni mobilen på lektionerna?

– Ja, mycket till matten, som miniräknare, säger Milena.

– Jag lyssnar på musik för att kunna koncentrera mig. Det blir ofta mycket ljud omkring så det är ett bra sätt att skala av, säger Moa.

Pausar med selfies

På mattelektionen som SVT Nyheter Sörmland besöker ligger en mobiltelefon på så gott som varenda bänk och inte sällan är sitter hörlurarna i öronen på eleverna. Men även på lektionstid händer det att mobilen får andra användningsområden.

– Det brukar väl bli så att man tar fram Instagram, säger Moa.

– Sitter och tar selfies, fyller Milena i.

Om ni inte hade haft mobilen, hade ni kunnat koncentrera er bättre på lektionen?

– Alltså, hade jag inte haft mobilen hade suttit och pratat med kompisar i stället. Ibland behöver man ta en paus och göra något annat, säger Moa.

”Tappar fokus”

Även matte- och naturkunskapsläraren John Essman skriver under på att mobilen ibland används till fel saker och att den då kan stjäla uppmärksamhet.

– Man ser ibland hur eleverna tappar fokus vid genomgångar och är inne på sociala medier i stället för att lyssna på mig, säger han.

Kan samla in telefonen

Och även här finns förhållningsregler, säger läraren att mobilerna ska ner i fickan eller väskan är det vad som gäller. Fungerar inte det händer det att telefonerna samlas in under lektionstid. Men något mobilförbud som vi berättat om att man infört på andra skolor i länet är det inte tal om.

– Vi som är vuxna tar fram våra mobiler när vi går på lunch, det tycker jag att eleverna också ska få göra, säger Pelle Marklund.

”Det måste en lärare klara av”

Som vi tidigare berättat finns forskning på att mobilfria skolor höjer resultaten bland eleverna. Men på S:t Eskils ligger betygen genom riksgenomsnittet och i januari presenterades en kvalitetsmätning där skolan fick höga betyg.

– Ska man fånga en elevs koncentration ska man inte bara prata om mobiltelefoner. Då måste man prata om att elever drömmer sig bort, att de sitter och tänker på annat eller kanske är ointresserade av lektionen i fråga. Jag tror att man måste försöka höja elevens motivation för studier och det måste en lärare klara av i klassrummet, säger Pelle Marklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobilen i skolan

Mer i ämnet