Thomas Önnevik, föreläsare inom Sports Managment.

”Inte den publicitet man vill se för idrotten”

Uppdaterad
Publicerad

Flera idrottsklubbar har den senaste tiden drabbats av ekonomiska bekymmer som i vissa fall slutat i konkurs. Glädjekalkyler innan säsongen kan vara en av förklaringarna bakom problemen, enligt Södermanlands idrottsförbund.

– Det är ju inte roligt för någon inblandad såklart och inte den publicitet man vill se för idrotten, säger Love Swartz, idrottskonsulent på Sörmlandsidrotten, bland annat med idrottspolitik som specialområde.

Flera sörmlandsklubbar trubbel

Exemplen har varit flera i regionen den senaste tiden. Idrottsklubbar som råkat i allvarliga ekonomiska bekymmer. Nyköpings hockey gick i konkurs 2014 och fick börja om i lägre divisioner. Sommaren 2015 gick även tidigare storklubben i volleyboll, Katrineholms VK, i konkurs.

I februari 2016 uppdagades en akut ekonomisk kris i handbollsklubben Eskilstuna Guif och i samma veva kom det fram att speedwaylaget Smederna hade stora skulder till tidigare förare. Under vintern har också hockeyallsvenska VIK Västerås i grannlänet skakats av ekonmisk kris och genomgår just nu en rekonstruktion.

– På den här nivån handlar det mycket om publikintäkter och sponsorer och är det så att man har en glädjekalkyl så kan det vara så att man för sent upptäcker den verkliga problematiken, säger Love Swartz.

”Behövs mer långsiktighet”

Forskningen på området är sparsam. Det undervisas däremot en hel del i Sports Managment på högskolorna runt om i Sverige. Thomas Önnevik föreläser vid Malmö högskola och menar att det behövs mer långsiktighet hos föreningar idag.

– Ibland så finns det hårda krav från fans och sponsorer som gör att man försöker få fram kortsiktiga resultat och bristen på långsiktighet i de här lägena kan få ekonomiska konsekvenser, säger Tomas Önnevik.

”Vi kan lyssna”

På Södermanlands idrottsförbund, som är en del av Sörmlandsidrotten, är man mycket sällan inblandad direkt i elitklubbarnas styrelseverksamhet och det man kan hjälpa till med är förebyggande utbildningar.

– Men varje förenings problematik är unik även om vi såklart kan finnas där och lyssna och hitta erfarenheter från tidigare klubbar, säger Love Swartz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.