Niklas Frykman (FP) menar att det finns uppenbara brister i budgeten. Foto: SVT.

”Inte vad Sörmland behöver”

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunas oppositionsråd Niklas Frykman (FP) sågar budgeten och menar att den saknar jobbsatsningar. Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) är desto mer positiv.

– Det finns satsningar som är bra, men det saknas en tydlig linje för att skapa fler jobb. Man fokuserar på bidrag men jobbpolitiken är ganska frånvarande. Detta är inget som bygger varken Sörmland eller Sverige starkt, säger Niklas Frykman (FP), oppositionsråd i Eskilstuna.

Han är också kritisk till hur många svenskar som ska få försämrad ekonomisk utveckling på grund av budgeten. Frykman hänvisar till en uppmärksammad artikel i måndagens Svenska Dagbladet. Enligt artikeln mörkar regeringen att 80 procent av de svenska hushållen kommer att få ett minskat ekonomiskt utrymme av budgeten.

Höstbudgeten 2015

Förnekar uppgifterna

Tidningen hänvisar till en källa på Finansdepartementet som uppger att departementets egna uträkningar visar att åtta av tio hushåll förlorar i disponibel inkomst på politiken. Men regeringen förnekar uppgifterna och hävdar att det är 60 procent av de svenska hushållen som förlorar på budgeten.

– Oavsett hur det ligger till kan jag inte begripa hur man lyckas med att få så dåligt utfall för så många vanliga hushåll, säger Niklas Frykman.

”Ger mest till dem som har minst”

Jimmy Jansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Eskilstuna, tycker att budgeten är viktig för att omfördela resurserna i samhället.

– För första gången på många år ser vi en regering som ger mest till dem som har minst. När vi ser det ur ett kommunalt perspektiv ser vi att det finns ett stort fokus på att förstärka välfärden och det är väldigt bra, säger Jimmy Jansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2015

Mer i ämnet