Is från Torne älv blir konst i Katrineholm

Publicerad

I dagarna skulpteras två stora block med is hämtade från Torne älven på Stortorget i Katrineholm.

– Jag kan inte släppa tanken på allt elände som händer i världen. Jag känner att jag vill göra en egen kommentar om att vi behöver gå samman och mina två skulpturer handlar om den känslan, säger Lena Kriström, konstnär.

Vill lysa upp i mörk månad

Tanken med veckan Stad i ljus är att staden ska lysas upp i slutet av november. Bland annat väntar en ljusshow på stadshuset Gröna kulle och eldkonstnärer på Stortorget.

– Och sedan har vi isskulpturerna och de är väldigt roliga för att de förändras ju för varje dag. Till slut är det ingenting kvar av dem, det är kultur som är förgänglig, säger Cecilia Björk (S), ordförande i kultur- och turismnämnden.

Jobbat i Jukkasjärvi sedan ´93

När det kommer till isblocken är de hämtade från Torne älven och för konstnären, Lena Kriström, är is inget nytt material. 

– Nej, jag har gjort det här några år nu. 1993 jobbade jag första gången och sedan har jag varje vinter jobbat med ishotellets konst i Jukkasjärvi.

Är det speciellt att jobba med is kontra annat material?

– Jag har plockat upp en bit tid ur isen. När vi är uppe i Jukkasjärvi säger vi ”tack så mycket” till isen när den smälter och går tillbaka ut i älven och fortsätter sin resa. Här kan vi få sprida det här fina. Det går att dricka det här vattnet, det är ett fint material. Dessutom blir jag inte smutsig när jag jobbar, säger Lena Kriström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.