Magnus Sandelin besviken över nedlagd utredning

Uppdaterad
Publicerad

Frilansjournalisten Magnus Sandelin beklagar åklagaren beslut att inte väcka åtal. – Jag tycker att det fanns fog för att pröva detta i domstol.

Magnus Sandelin, frilansjournalist som bland annat granskar jihadism, hade kontakt med den 22-årige Eskilstunabon som nu inte längre misstänks för hot via sms i samband med att han skulle skriva på sin blogg om extremism i Eskilstuna.

Läs mer: Imam upprörd över åklagarens beslut.

Ungefär samtidigt publicerade Eskilstuna-Kuriren en artikel om att 22-åringen hyllade IS på nätet, och i den artikeln uttalade sig Sandelin om olika aktiviteter som 22-åringen gjort i sociala medier och som han menade styrkte att 22-åringen är IS-sympatisör.

”Var redo att gå under”

Sandelin fick då bland annat ta emot följande sms, som finns i den förundersökning om hot som åklagaren nu valt att lägga ner:

”(...) Jag ska ha en ursäkt på alla nyheter du har sålt artikeln till och ersättning!! Annars ska du vara redo att gå under jag kommer stämma dig med allt jag har jag varnade dig!”

Magnus Sandelin undrade via sms om det var ett hot, och fick då ett svar som bland annat innehöll detta: ”Och angående du frågar mig om detta är ett hot så behöver du inte leka dum så om jag har hotat dig på ett olagligt sätt. Mitt hot är juridiskt och inte ett dugg olagligt jag varnade dig även innan eftersom jag vet hur ni funkar med er hyckleri låter fina och självgoda men i handlingarna är ni bara patetiska och oförskämda!”

Hade gärna sett prövning

Sandelin hade gärna sett att hans anmälan blivit prövad i domstol.

– Det hade varit intressant att veta vad man kan säga till en journalist inom lagens ramar.

– Regeringen anser att hot mot journalister är en väldigt viktig fråga och jag tycker att det är viktigt att samhällets alla delar agerar kraftfullt mot extremister, säger Magnus Sandelin.

Läs mer: Utredning om hot mot politiker och journalist läggs ner.

Han menar också att kunskapen om hur påtryckningar går till måste öka.

– De som vill utöva påtryckningar säger oftast inte att de vill döda. Det sker mer inlindat och därför måste samhället lära sig mer, säger Magnus Sandelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.