Arkivbil. Foto: TT/Radiotjänst

JO utreder upprepade samtal från Radiotjänst

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen, JO, utreder nu ett ärende där Radiotjänst har anmälts för att upprepade gånger ringa ett par i Strängnäs om tv-licensen. Enligt anmälan har paret ingen tv. De känner sig terroriserade av samtalen, och menar dessutom att de blir misstrodda.

– Nu är vi hjärtligt trötta på detta. Kan man verkligen inget göra för att slippa samtalen? skriver kvinnan i anmälan till JO.

Kvinnan beskriver att det varit ständiga samtal från Radiotjänst sedan de för två år sedan avslutade sitt tv-innehav. Det kan handla om tre tillfällen i veckan med cirka tio minuter mellan samtalen, uppger kvinnan.

”Kan vara oförskämda”

Hon skriver också att hon bett Radiotjänst att ta bort dem ur sina register för att slippa samtalen, men att hon fått till svar att det inte går.

Vidare skriver kvinnan i sin anmälan att de som ringer kan vara oförskämda och insinuera att de ljuger.

– Det känns oerhört stressande med alla samtal och att de inte tror på oss. Vi känner oss hjälplösa mot deras terror, står det också.

Anmälan till JO slutar med en vädjan om att Radiotjänst ska sluta ringa.

”Låter osannolikt”

I ett mejl från Radiotjänst som bifogats anmälan konstateras dock att Radiotjänst inte kan se till att de inte blir kontaktade.

”De som inte har en aktiv tv-avgift kan kontaktas av oss för kontroll av tv-avgift eftersom vi inte har något register över de som inte är kunder”, skriver Radiotjänst i mejlet.

Josefine Ydhag är chefsjurist på Radiotjänst. Hon vill inte uttala sig om det enskilda ärendet, men generellt brukar de kontakta personer max en gång i halvåret.

– Att någon blivit kontaktad jätteofta låter osannolikt, säger hon.

Ydhag vet inte exakt hur ofta Radiotjänst blir anmälda till JO.

– Men det här är första gången på tre år som vi behöver yttra oss.

Utreder fallet

JO, som nu utreder anmälan, har begärt upplysningar av Radiotjänst. Bland annat vill JO ha svar på i vilken omfattning kontrollerna per telefon sker och hur urvalet görs av vilka som ska kontaktas. JO vill också veta om det förs någon dokumentation över vilka som kontaktas per telefon.

Slutligen vill JO att Radiotjänst ska svara på hur man försäkrar sig om att telefonverksamheten bedrivs ”på ett korrekt sätt och med tillbörlig respekt för uppsökta personernas integritet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.