Magnus Johansson har hamnat i blåsväder flera gånger. Foto: SVT

Johansson (MP) tidigare kritiserad på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Han väckte starka reaktioner när han tog med en kommunal delegation i Eskilstuna på resa till New York.

Den tidigare Eskilstunapolitikern Magnus Johansson (MP), som fram till i går var tillförordnad presskontakt, har varit i hetluften förr.

Det tidigare kommunalrådet i Eskilstuna, Magnus Johansson (MP), försökte utöva påtryckningar mot Aktuellts redaktion för att tysta kritiken mot den avhoppade bostadsministern Mehmet Kaplan, enligt programledaren Anders Holmberg. Nu har Johansson tillfälligt stängts av från sina politiska uppdrag.

Fått kritik tidigare

Även på det lokala planet fick Magnus Johansson vid ett par tillfällen utstå kritik för sitt agerande. Vid en auktion till förmån för Världens barn 2013 ropade Magnus Johansson in en tavla, föreställande Beatles på turné i Eskilstuna, för 100 000 kronor – med skattepengar.

MP-krisen

Beslutet hade dock inte förankrats hos de andra koalitionspartierna och det hela slutade med att Magnus Johansson beslutade att betala Beatles-tavlan ur egen ficka.

Reste dyrt inför torgbygge

Magnus Johansson fick också ta emot kritik när han, inför ombyggnationen av Fristadstorget i Eskilstuna 2012, beslutade att ta med en kommunal delegation på en resa till New York.

Det visade sig dock att beslutet om resan inte förankrats i stadsbyggnadsnämnden, där Johansson då var ordförande.

Lämnade lokalpolitiken

I januari förra året lämnade Magnus Johansson Eskilstunapolitiken efter att den tidigare majoriteten med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet brakat samman.

Kort därefter meddelades att Magnus Johansson fått ett nytt jobb som planeringschef på utbildningsdepartementet. Fram till i går var han också tillförordnad presskontakt, och det var i den rollen Johansson hade kontakt med programledaren Anders Holmberg inför Aktuellts sändning i går kväll.

”Helt oacceptabelt”

Språkröret Gustav Fridolin kommenterade i morse Johanssons agerade i SVT:s Gomorron Sverige:

– Stämmer det är det helt oacceptabelt. När jag fick reda på detta i går tog jag honom ur tjänst. Om detta stämmer så får vi ta en diskussion om vad det innebär och vilka konsekvenser det ska få. Men det är mitt ansvar, mitt arbetsrättsliga ansvar att ta med honom, även i ett uppmärksammat fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet