Kameltorget och Neem granskas av Tillväxtverket

Uppdaterad
Publicerad

Den ekonomiska föreningen Kameltorget i Katrineholm driver butik utan att vara momsregistrerad. Det visar Katrineholms-Kurirens granskning.

Nu utreds både Kameltorget och föreningen Neem av Tillväxtverket.

Kameltorgets verksamhet uppges syfta till att underlätta vägen till arbete och egen försörjning för personer som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden.

Projektet inleddes våren 2010, bland annat med hjälp av drygt 300.000 kronor i bidrag från Länsstyrelsen Sörmland.

Vill inte kommentera

Kerstin Lundgren på Skatteverket säger till Katrineholms-Kuriren att om varor ska säljas så ska verksamheten vara momsregistrerad, vilket alltså inte är fallet här.

Företrädare för Kameltorget har inte velat bemöta uppgifterna.

Tillväxtverket granskas

Tillväxtverket arbetar just nu med en egen utredning om Kameltorget, uppger myndigheten till tidningen. Däremot vill man inte uttala sig om varför granskningen inletts och vad som granskas.

Utredningen ska vara klar inom någon vecka.

Utredning av Neem

Även föreningen Neems verksamhet, som har flera kopplingar till Kameltorget, är under föremål för Tillväxtverkets utredning.

– Det hänger ihop med att det pågår en större granskning av verksamhetsbidragen, säger Tillväxtverkets kommunikationschef Cecilia Werner Kastensson till Katrineholms-Kuriren.

Krävs på 700.000

Som SVT Sörmland tidigare berättat krävs Neem på närmare 700.000 kronor av Tillväxtverket för att ha brutit mot lagen om offentlig upphandling när föreningen köpt in konsulttjänster om mikrofinansiering.

Neem har överklagat beslutet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.