Kicki Sahamies ammade sin bebis på stadsbiblioteket i Nyköping och blev tillsagd av personalen.

Blev tillsagd när hon ammade på biblioteket – nu kräver hon skydd i lagen

Uppdaterad
Publicerad

Kicki Sahamies ammade sin bebis på stadsbiblioteket i Nyköping, och blev tillsagd av personalen. Nu vill hon att rätten att amma lagstadgas.

Det var för en dryg vecka sedan som Kicki var på biblioteket för att hämta ut böcker till sin fyraåriga son. Hon hade även med sig sin ammande dotter Marja. När de kom fram till lånedisken reagerade personalen på amningen och enligt Kicki Sahamies blev hon tillsagd att det inte såg trevligt ut och blev också ombedd att gå in i ett annat rum.

– Jag kände mig utskämd och förödmjukad. Jag blev jätteledsen, men sedan blev jag arg.

I dag vill Kicki Sahamies inte gå in på stadsbiblioteket och vi gör därför intervjun utanför. Bibliotekets chef Eva Rydén säger till SVT Nyheter Sörmland att det hela rör sig om ett missförstånd – men Kickis upplevelse har fått reaktioner.

Ett hårt amningsklimat

I Facebookgruppen Amningsuppropet höjs kvinnoröster från hela landet, och de vittnar om ett utsatt läge när de ammar sina bebisar.

– Många ammande kvinnor får utstå blickar och fnysningar i det offentliga rummet, säger Kicki Sahamies.

Stöd från politiker

I Nyköping tar lokala politiker ton i frågan, och Christina Södling, ordförande i Socialdemokraterna i Nyköping, säger att alla kommunens lokaler ska vara amningsvänliga.

– Man har rätt att amma i kommunens lokaler. Det ska alla anställda veta om. Det här måste vi prata om framöver. Ingen kvinna ska behöva känna sig ovälkommen för att hon ammar. Det är konstigt att det ska vara så farligt att visa ett bröst.  Vi kan visa reklam med underkläder men inte en mamma som ammar, säger Christina Södling.

– I dag är det lagligt att avvisa en ammande kvinna från exempelvis restauranger och bibliotek. Det finns inga fall som drivits där en ammande kvinna lyckats få upprättelse, säger Kicki Sahamies.

Den 19 mars anordnar Amningsuppropet en aktion för ett amningsvänligare Nyköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.