Foto: SVT

Kommun protesterar mot fler flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Flens kommun protesterar mot Migrationsverkets beslut att placera 120 flyktingar på ett nedlagt motell. Boendet uppfyller inte myndighetskraven på boende, menar kommunen.

Det är i det nedlagda motellet Loftet i Flen som Migrationsverket kommer att placera 120 flyktingar, men kommunen protesterar.

– Effekterna utav ett asylboende är att många blir fast i kommunen där de placeras eftersom man inte klarar av att få dem kommunplacerade sen. Med den svaga arbetsmarknaden vi har så är integrationsproblematiken väldigt svår för oss, säger Jan-Erik Larsson (S), ordförande kommunstyrelsen.

”Finns väl fler kommuner?”

I Sörmland finns i dag 1600 flyktingar som söker asyl, 700 av dem finns i Flen.

– 44 procent utav länets asyksökande ska hamna i Flen. Det finns väl fler kommuner?, säger Jan-Erik Larsson.

Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson svarar att myndigheten får hyra de lokaler som finns tillgängliga och att dessa ibland finns i kommuner som redan tagit ett stort ansvar.

Inget att erbjuda

– Vi har ingenting att erbjuda. Vi har inga jobb och vi går på knäna vad det gäller alla de sociala delarna. Det är inte bra för dem att komma hit, säger Thomas Norander (M), oppositionsråd. Han tillägger:

– Men vi har haft glädje av det och vi kommer att fortsätta och vi är väldigt positiva, men rädda för att folk kanske blir lite trötta.

40 flyktingar anlände till motellet idag. Kommunen anser inte att Loftet är något bra boende. Dessutom krävs det en ändring av detaljplanen om det ska vara ett boende, hävdar kommunen. Migrationsverket delar dock inte den uppfattningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.